Page 16 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 16
pE htr A N O VA p O t I c A A LI p E htr AN k A Oc VI rk O VA p O t I c A A LI O c VI rk OV k A
Testo za potico Testo za potico
• 60 dag moke (str. 344)
• 4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, rum, vanilijev sladkor, sol Ocvirkov nadev
3–4 dl toplega mleka, 10 dag masla • 50 dag ocvirkov
• kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlica moke, pol žli~ke sladkorja, • 3 dl kisle smetane
1 dl toplega mleka • po okusu 10 dag sladkorja
Smetanov nadev
• 6 dl kisle smetane, 12 dag sladkorja, 4 rumenjaki, Pripravimo kvašeno testo za potico, kot (str. 344).
5 dag na tanke rezinice narezanega kruha, 10 dag masla Mazanje: Vzhajano testo razvaljamo, potresemo s stopljenimi in odcejenimi ocvirki ter po-
• dobra pest narezanega pehtrana kapljamo s smetano, ki jo po želji zmešamo s sladkorjem. Tesno zvijemo.
ali izberemo Potico položimo na pekač, jo prepikamo in pustimo, da v toplem prostoru vzhaja približno
Masleni nadev eno uro. Če so ocvirki še nekoliko topli, potica hitreje vzhaja.
• 12 dag zmeh~anega masla, 3 jajca, 4 žlice sladkorja, Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico.
2 žlici sveže naribanih drobtin, 2 dl kisle smetane Pečemo jo 10 minut pri 220° C, dalje pa pri 180° C . Vsega skupaj naj bo v pečici 1 uro.
• dobra pest narezanega pehtana Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
Ocvirkov nadev
Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave Ocvirke stopimo, jih večkrat pomešamo in stresemo na cedilo. Še nekoliko tople potrese-
in toplo mleko. mo po testu.
V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z
malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, pri-
lijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in
sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centime-
ter, pomokamo in zvaljamo.
Mazanje potice: Razvaljano testo enakomerno namažemo s smetanovim ali maslenim na-
devom in potresemo s pehtranom. Potico tesno zvijemo (lahko naredimo dve štruci), jo
položimo na namazan pekač, tako da je rob potice na pekaču, vendar nekoliko ob strani.
Popikamo jo z iglo in pustimo, da ponovno vzhaja.
Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico. Pečemo jo 10 minut pri
220° C, dalje pa pri 180° C. Vsega skupaj pečemo približno 1 uro.
Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
Smetanov nadev
V smetano zamešamo sladkor, rumenjake, dodamo na drobno narezan kruh in stopljeno
maslo. Dobro premešamo in počakamo, da se kruh navlaži.
Masleni nadev
Zmehčano maslo dobro umešamo. Posamezno in izmenično dodajamo rumenjake in
sladkor. Nato dodamo drobtine, primešamo smetano in trd beljakov sneg. Vse narahlo
premešamo.
348 p O t I c A p O t I c A 349
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 348
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 348 20. 07. 2020 09:36:27
20. 07. 2020 09:36:27
vendelina za tisk.indb 348 22.12.2008 14:35:29 vendelina za tisk.indb 349 22.12.2008 14:35:30