Page 16 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 16

pE htr A N O VA  p O t I c A   A LI  p E htr AN k A                                                       Oc VI rk O VA  p O t I c A   A LI   O c VI rk OV k A

                                                     Testo za potico                                                                                         Testo za potico
                                                  •  60 dag moke                                                                                                (str. 344)
                              •  4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, rum, vanilijev sladkor, sol                                                                  Ocvirkov nadev

                                           3–4 dl toplega mleka, 10 dag masla                                                                             •  50 dag ocvirkov
                               •  kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlica moke, pol žli~ke sladkorja,                                                               •  3 dl kisle smetane
                                                   1 dl toplega mleka                                                                                •  po okusu 10 dag sladkorja
                                                    Smetanov nadev
                                 •  6 dl kisle smetane, 12 dag sladkorja, 4 rumenjaki,                                         Pripravimo kvašeno testo za potico, kot (str. 344).

                                 5 dag na tanke rezinice narezanega kruha, 10 dag masla                                        Mazanje: Vzhajano testo razvaljamo, potresemo s stopljenimi in odcejenimi ocvirki ter  po-
                                         •  dobra pest narezanega pehtrana                                                     kapljamo s smetano, ki jo po želji zmešamo s sladkorjem. Tesno zvijemo.
                                                      ali izberemo                                                             Potico položimo na pekač, jo prepikamo in pustimo, da v toplem prostoru vzhaja približno
                                                     Masleni nadev                                                             eno uro. Če so ocvirki še nekoliko topli, potica hitreje vzhaja.
                                •  12 dag zmeh~anega masla, 3 jajca, 4 žlice sladkorja,                                        Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico.
                                    2 žlici sveže naribanih drobtin, 2 dl kisle smetane                                        Pečemo jo 10 minut pri 220° C, dalje pa pri 180° C . Vsega skupaj naj bo v pečici 1 uro.
                                         •   dobra pest narezanega pehtana                                                     Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
                                                                                                                               namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
                                                                                                                               Ocvirkov nadev
                      Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave                          Ocvirke stopimo, jih večkrat pomešamo in stresemo na cedilo. Še nekoliko tople potrese-
                      in toplo mleko.                                                                                          mo po testu.
                      V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z
                      malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, pri-
                      lijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in
                      sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo.
                      Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.
                      Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centime-
                      ter, pomokamo in zvaljamo.
                      Mazanje potice: Razvaljano testo enakomerno namažemo s smetanovim ali maslenim na-
                      devom in potresemo s pehtranom. Potico tesno zvijemo (lahko naredimo dve štruci), jo
                      položimo na namazan pekač, tako da je rob potice na pekaču, vendar nekoliko ob strani.
                      Popikamo jo z iglo in pustimo, da ponovno vzhaja.
                      Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico. Pečemo jo 10 minut pri
                      220° C, dalje pa pri 180° C. Vsega skupaj pečemo približno 1 uro.
                      Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
                      namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
                      Smetanov nadev
                      V smetano zamešamo sladkor, rumenjake, dodamo na drobno narezan kruh in stopljeno
                      maslo. Dobro premešamo in počakamo, da se kruh navlaži.
                      Masleni nadev
                      Zmehčano maslo dobro umešamo. Posamezno in izmenično dodajamo rumenjake in
                      sladkor. Nato dodamo drobtine, primešamo smetano in trd beljakov sneg. Vse narahlo
                      premešamo.


                  348  p O t I c A                                                                                                                                                                 p O t I c A  349






         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   348
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   348                                                  20. 07. 2020   09:36:27
                                                                                                  20. 07. 2020   09:36:27
         vendelina za tisk.indb   348                                                              22.12.2008   14:35:29  vendelina za tisk.indb   349                                                      22.12.2008   14:35:30
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20