Page 19 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 19

S L A D OLE D   Z   V r O ^ I m I   BO r OV N I c A m I  pE ^ EN A   JA B O L k A


 •  vanilijev ali sadni sladoled, po želji stepena smetana  •  8 jabolk

 Vroče borovnice                              •  1 žlica masla za peka~
 •  0,5 l borovnic, 1 žlica medu, 1 žlica limoninega soka  •  sladkor
 •  0,5 kg mešanega gozdnega ali vrtnega sadja

 (jagode, maline, borovnice, ribez, robidnice…)
                      Jabolka pred peko operemo, jim po želji izdolbemo peščišče ter položimo na namaslen
                      pekač.
 Vroče borovnice      V pekač prilijemo 1 dl vode. Če so jabolka kisle sorte, lahko vodo malo sladkamo.
 V kozico z debelim dnom damo borovnice, med in limonin sok. Pristavimo nad zmeren   Pečemo jih 45 do 50 minut pri 180° C.
 ogenj in kuhamo, dokler borovnice ne popokajo, kar je okoli 3 minute. Ohladimo.  Pečena jabolka položimo na krožnike. Zraven lahko damo stepeno smetano, kremo ali pu-
 V steklene kupice damo vse vrste jagodičja in po eno kepico sladoleda.  ding. S kremo ali pudingom jih lahko v skledicah polijemo in pustimo, da se strdi.
 Prelijemo z vročimi ali ohlajenimi borovnicami, okrasimo s smetno in takoj postrežemo.


                               Sk L ED A   Z   JA B O L k I   IN  kr E m O
 kA r A m EL N A  ^ E ž AN A   S  kr E m O


                                           •  1 kg jabolk, 2 žlici sladkorja
 •  5 jabolk                         •   po želji 1 lon~ek stepene sladke smetane
 •  Sladkorno prežganje: 1 žlica masla, 1 žlica sladkorja,
 1 žlica moke, 1 dl mleka                          Pudingova krema
 •  malo belega vina, limonina lupinica    •  0,5 l mleka, 6 dag sladkorja,
                                             1 vanilijev puding, 1 do 2 jajci
 Vanilijeva krema                                •  vanilijev sladkor
 (str. 378)
 •  stepena sladka smetana
                      Jabolka olupimo, prerežemo, odstranimo peščišče in polovičke položimo v kozico. Prilije-
                      mo samo malo vroče vode, potresemo s sladkorjem in pokrite dušimo do mehkega.
 Jabolka prerežemo na pol, jim odstranimo peščišče in skuhamo v malo vode. Pretlačimo.  Preložimo jih v skledo in prelijemo s kremo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.

 Sladkorno prežganje: Na vroče maslo damo žlico sladkorja. Ko karamelizira, dodamo žlico   Pudingova krema
 moke, mešamo in ko se začne sladkorno prežganje grbančiti, prilijemo mleko in kuhamo,   V polovico mleka damo sladkor in ga zavremo.
 da dobimo gladko omako.  Med ostalo mleko zamešamo puding in stepeni jajci.
 Zdaj dodamo kuhana in pretlačena jabolka, gladko razmešamo ter okus dopolnimo z malo   V vrelo mleko vlivamo pudingov podmet z jajcema in mešamo, dokler se ne zgosti. Zavreti
 vina in z nasekljano limonino lupinico.  pa ne sme, sicer bi se sesiril.
 Kremo pripravimo po navodilih na str. 378, jo vlijemo v stekleno skledo in pustimo, da se   Kremo odstavimo, malo ohladimo in dodamo vanilijev sladkor.
 strdi.
 Na strjeno kremo naložimo karamelno jabolčno čežano in jo okrasimo s stepeno sladko
 smetano.









 382  kr E m E                                                                             kr E m E  383






                                                                                                  20. 07. 2020   09:36:42
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   383                                                  20. 07. 2020   09:36:42
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   383
 vendelina za tisk.indb   382  22.12.2008   14:37:31  vendelina za tisk.indb   383                 22.12.2008   14:37:31
   14   15   16   17   18   19   20