Page 14 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 14

k L A SI ^ NA   S V I NJS k A  p E ^ EN k A

                                                       na fotografiji

                               •   1,2 kg vratu, svinjskega stegna, ple~eta ali zarebrnic,
                                        sol, poper, kumina, 2 stroka strtega ~esna
                                              •  2 žlici vina, lovorov list


                      Mesu porežemo žilice, pri zarebrnicah kosti nekoliko zasekamo. Pečenka je okusnejša, če se
                      peče s kostmi vred.
                      Meso osolimo, natremo s poprom, kumino in česnom. Položimo ga v pekač na mrežico ali
                      na kosti, ki jih posebej lahko dobimo pri mesarju.
                      Ob strani v pekaču prilijemo skodelico kropa in malo vina, dodamo lovor ter damo v peči-
                      co, razgreto na 200° C.
                      Pečenko pečemo 1 do 2 uri, odvisno od starosti živali.
                      Med peko meso pridno polivamo s sokom od pečenja in ob strani po malem prilivamo
                      krop. Pečenko nekajkrat obrnemo.
                      Pečeno meso pustimo na toplem pokrito 20 minut, ker se potem lepše reže.
                      Svinjska pečenka je mastna, zato je ne polivamo z vročo maščobo, kot to delamo pri drugih
                      pečenkah.


                             S V I NJS k A  p E ^ EN k A  p O   LO V S k O


                                       •  1, 2 kg pustega svinjskega mesa, sol
                          •  4 žlice olja, 2 žlici sesekljane ~ebule, 3 stroki sesekljanega ~esna
                                •  podmet: 1 dl kisle smetane, 1 žlica moke, 1 dl kropa

                                                         Kvaša
                                   2 dl rde~ega vina, 10 dag na listi~e narezane ~ebule,
                                      timijan, rožmarin, lovorov list, šetraj, majaron
                                       žajbljev list, stol~ene brinove jagode, klin~ki


                      Mesu odstranimo kožice in ga položimo v porcelanasto skledo. Prelijemo ga s kvašo, tako
                      da je meso pokrito, skledo pokrijemo in jo postavimo za 3 dni v hlaldilnik.
                      Vsak dan meso obrnemo.
                      Pred uporabo meso s papirno brisačo osušimo in osolimo, nato ga v kozici na vročem olju
                      krog in krog popečemo. Meso preložimo v drugo posodo. Na preostalem olju spražimo če-
                      bulo, dodamo česen, hitro nato prilijemo precejeno kvašo in ko zavre, priložimo popečeno
                      meso. Nad šibkim ognjem dušimo do mehkega, kar traja uro do uro in pol. Med dušenjem
                      meso obračamo in po žlicah prilivamo juho ali krop. Proti koncu dušenja prilijemo smeta-
                      nov podmet in po okusu dodamo gorčico.

                      Kvaša
                      V vino damo čebulo, vse dišave in po potrebi prilijemo vodo.

                  238  SVININA                                                                                                                                                                    SVININA   239






         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   238                                                  20. 07. 2020   09:35:48
                                                                                                  20. 07. 2020   09:35:48
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   238
         vendelina za tisk.indb   238                                                              22.12.2008   14:31:15  vendelina za tisk.indb   239                                                      22.12.2008   14:31:20
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19