Page 17 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 17

pE htr A N O VA  p O t I c A   A LI  p E htr AN k A  Oc VI rk O VA  p O t I c A   A LI   O c VI rk OV k A

 Testo za potico                                     Testo za potico
 •  60 dag moke                                        (str. 344)
 •  4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, rum, vanilijev sladkor, sol  Ocvirkov nadev

 3–4 dl toplega mleka, 10 dag masla              •  50 dag ocvirkov
 •  kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlica moke, pol žli~ke sladkorja,   •  3 dl kisle smetane
 1 dl toplega mleka                         •  po okusu 10 dag sladkorja
 Smetanov nadev
 •  6 dl kisle smetane, 12 dag sladkorja, 4 rumenjaki,  Pripravimo kvašeno testo za potico, kot (str. 344).

 5 dag na tanke rezinice narezanega kruha, 10 dag masla  Mazanje: Vzhajano testo razvaljamo, potresemo s stopljenimi in odcejenimi ocvirki ter  po-
 •  dobra pest narezanega pehtrana  kapljamo s smetano, ki jo po želji zmešamo s sladkorjem. Tesno zvijemo.
 ali izberemo         Potico položimo na pekač, jo prepikamo in pustimo, da v toplem prostoru vzhaja približno
 Masleni nadev        eno uro. Če so ocvirki še nekoliko topli, potica hitreje vzhaja.
 •  12 dag zmeh~anega masla, 3 jajca, 4 žlice sladkorja,   Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico.
 2 žlici sveže naribanih drobtin, 2 dl kisle smetane  Pečemo jo 10 minut pri 220° C, dalje pa pri 180° C . Vsega skupaj naj bo v pečici 1 uro.
 •  dobra pest narezanega pehtana  Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
                      namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
                      Ocvirkov nadev
 Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave   Ocvirke stopimo, jih večkrat pomešamo in stresemo na cedilo. Še nekoliko tople potrese-
 in toplo mleko.      mo po testu.
 V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z
 malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, pri-
 lijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in
 sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo.
 Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.
 Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centime-
 ter, pomokamo in zvaljamo.
 Mazanje potice: Razvaljano testo enakomerno namažemo s smetanovim ali maslenim na-
 devom in potresemo s pehtranom. Potico tesno zvijemo (lahko naredimo dve štruci), jo
 položimo na namazan pekač, tako da je rob potice na pekaču, vendar nekoliko ob strani.
 Popikamo jo z iglo in pustimo, da ponovno vzhaja.
 Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico. Pečemo jo 10 minut pri
 220° C, dalje pa pri 180° C. Vsega skupaj pečemo približno 1 uro.
 Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo
 namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
 Smetanov nadev
 V smetano zamešamo sladkor, rumenjake, dodamo na drobno narezan kruh in stopljeno
 maslo. Dobro premešamo in počakamo, da se kruh navlaži.
 Masleni nadev
 Zmehčano maslo dobro umešamo. Posamezno in izmenično dodajamo rumenjake in
 sladkor. Nato dodamo drobtine, primešamo smetano in trd beljakov sneg. Vse narahlo
 premešamo.


 348  p O t I c A                                                                         p O t I c A  349






                                                                                                  20. 07. 2020   09:36:28
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   349                                                  20. 07. 2020   09:36:28
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   349
 vendelina za tisk.indb   348  22.12.2008   14:35:29  vendelina za tisk.indb   349                 22.12.2008   14:35:30
   12   13   14   15   16   17   18   19   20