sv. Terezija iz Kalkute

sv Terezija iz Kalkute(ob obletnici) »Svetost ni nekaj izrednega, ni samo za redke izbrance. Svetost je za vsakogar od nas preprosta dolžnost: sprejeti Boga z nasmehom, vedno in povsod.« Tako je govorila mati Terezija iz Kalkute, ena najbolj znanih osebnosti v 20. stoletju, ki so jo občudovali in ljubili ne samo kristjani, temveč tudi pripadniki drugih verstev in celo neverni. Ta izredna žena je namreč svoje besede potrjevala s svojim življenjem. Skupaj s svojimi sestrami, misijonarkami ljubezni, ki jih je pritegnil njen zgled, je junaško, ponižno in vztrajno služila najbolj ubogim med ubogimi, zato je bila zgovorna pričevalka evangelija. Vsi, ki so se tako ali drugače srečali z njo, so jo imeli za ‘živo svetnico’; tudi papež sv. Janez Pavel II., ki je pospešil redni postopek za njeno beatifikacijo in jo je na misijonsko nedeljo, 19. oktobra 2003, dobrih šest let po njeni smrti, razglasil za blaženo. Imela se je za orodje Božje ljubezni: »Vse je bilo delo Boga. Nič ni bilo moje delo. Jaz sem samo svinčnik v roki Boga. On piše tisto, kar hoče.« Papež Frančišek jo je 4. septembra 2016 slovesno razglasil za svetnico.

več o sv. Tereziji iz Kalkute

nekaj njenih misli:

Najboljši način, da Bogu in ljudem pokažete svojo hvaležnost, je, da vse sprejmete z veseljem. Veselo srce je normalen učinek srca, ki gori v ljubezni.

Gospod, naše oči so ugasnile v brezbrižnosti. Gospod, povrni nam oči, da bomo videli bolečino tistih, ki jočejo.

V upanju se popolnoma prepustite vsemogočnosti njega, ki je dejal: »Brez mene ne morete ničesar storiti.«.

Nismo niti veliki niti majhni, pač pa takšni, kot smo v Božjih očeh. Samo če se popolnoma predajamo, nas Bog lahko uporabi, ne da bi se posvetoval z nami.

Postanimo prave mladike, polne sadov na Jezusovi trti. Zaželimo mu dobrodošlico v svojem življenju, kadarkoli želi vstopiti vanj.

Ali poznate člane svoje družine, prebivalce svojega kraja? Ali se zanimate zanje, ali jih skušate osrečiti? Najprej storite to in šele potem mislite na uboge v Indiji in v drugih deželah.

Potrebujemo prisrčno povezanost z Bogom v svojem vsakdanjem življenju. In kako jo moremo ohranjati? Z molitvijo.(sv. Terezija iz Kalkute)

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh