Robert Schuman

Schuman Robert(* ob obletnici) Robert Schuman je bil demokrščanski politik, tudi predsednik francoske vlade in zunanji minister te države. Imamo ga za enega od očetov evropskega združevanja. Skupaj z nemškim politikom Konradom Adenauerjem in italijanskim Alcidejem De Gasperijem – oba sta bila krščanska demokrata – je bil zagovornik evropskega združevanja, ki bi v prihodnosti preprečilo spopade in vojne med evropskimi narodi. 'Schumanova deklaracija' iz maja 1950, v kateri je francoski šef diplomacije predložil Nemčiji sodelovanje na področju premoga in jekla, velja za dokument, ki pomeni začetek evropskega združevanja. Schuman je bil praktičen vernik. Vsak dan je bil pri maši, živel je neporočen in je svoje politično delovanje, kakor so napisali njegovi sodobniki, pojmoval kot svoj duhovni poklic laika. Pri svojem političnem delovanju se je navdihoval v spisih sv. Tomaža Akvinskega, francoskega katoliškega filozofa Jacquesa Maritaina in v družbenem nauku papeža Pija XII. Postopek za beatifikacijo je leta 1985 začel škof iz Metza Pierre Raffin, 22 let po Schumanovi smrti. Slabih dvajset let kasneje so končali z zbiranjem potrebnih dokumentov za škofijski postopek in proces nadaljevali v Vatikanu na Kongregaciji za zadeve svetnikov, kakor določajo pravila. Od 19. junija 2021 pa je "oče evropske zveze" še bližje razglesitvi za blaženega, saj je papež Frančišek podpisal dekret, s katerim je Robertu Schumanu priznal junaške kreposti.

več o Robertu Schumanu

njegova misel:

Združena Evropa je mogoča, če jo povezujejo skupne duhovne in moralne vrednote: dostojanstvo človeka, človekove pravice, svoboda, demokracija, sožitje in sodelovanje, spoštovanje kulturne različnosti, socialna pravičnost, verska svoboda, zdravo okolje in blaginja za človeka vredno življenje.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Ko preprost boš, tih in dober kot otrok, / spoznal boš svet v vse lepši, v vse bolj nežni zarji, / spoznal boš svet, kot so spoznavali ga stari.

(Srečko Kosovel)
Sreda, 10. August 2022
Na vrh