Jožef Klekl, prekmurski Čedermac

Klekl Jozef st(ob obletnici) Jožef Klekl je bil goreč duhovnik, ki je živel iz vere (svetniško) in je zaradi vere v krizni dobi madžarizacije konec 19. in v začetku 20 stoletja ohranil svojemu ljudstvu materin jezik s takrat edino možnim - tiskom v narečju. Vse, kar je Klekl pridigal, oznanjal, učil in pisal, se je dotaknilo srca množic. S tem je razgibal duhove tako na svoji kakor tudi na nasprotni strani. "Tistim, ki zametujejo njegov (beri: božji) nauk, se zdi to nepomembno. Ne more pa jim biti nepomemben njegov boj zoper madžarizacijo in pohrvatenjem Prekmurja. Verujočim, tudi omahujočim med včerajšnjim in jutrišnjim verovanjem, je s svojo besedo, polno zdravih, hranljivih zrn in sadov, še zmeraj zanesljiv in moder učitelj. Drugim pa - dobro misleči to priznavajo - je še danes vzor moža, ki neustrašeno stoji na braniku jezika in narodnosti svoje domovine." (Stanislav Zver)

o njem:

  • Svoje dušnopastirsko delo je opravljal s pisanjem in izdajanjem verskega tiska, z ustanavljanjem raznih bratovščin, zlasti tretjega reda sv. Frančiška in drugih malih skupin, katerih pomen danes poudarjamo, s karitativnim delom in s skrbjo za naše sezonce in izseljence. Kakor je bil do sebe strog in načelen, je bil tak tudi do drugih. (božji služabnik Lojze Kozar)
  • Bil je velik častilec Srca Jezusovega in je tudi nam, takrat mladim duhovnikom, zelo priporočal to češčenje. Zato ni čudno, da je o tem tudi veliko pisal. V sebi je oblikoval Kristusa in zato ga je lahko oblikoval tudi v drugih. (Jožef Gutman)
  • Klekl ... goreč duhovnik, mož molitve in dnevnega reda; voditelj tretjerednikov...; nabožni pisatelj in pesnik; začetnik dijaškega zavoda Martinišče...; prosvetni in socialni delavec; narodni buditelj, ustanovitelj mesečnika Marijin list in tednika Novin v hudi dobi madžarizacije ipd... (škof dr. Jožef Smej)
  • Bil je zelo usmiljenega srca. Kot duhovnik je bil zelo pobožen. Rad je molil in častil sv. Rešnje telo. Goreče je oznanjal Kristusov nauk, bil je dober pridigar. Oznanjal je evangelij tudi po Novinah. Kot Slovenec: slovenskega duha in srca. Svoje publikacije je sicer izdajal in pisal v narečju (...) ker je bil prepričan, da bralci knjižnega jezika ne bi razumeli." (kanonik Jožef Gregor)

več:
S. Čuk, Jožef Klekl: Obletnica meseca, v: Ognjišče 10 (2004), 70-71.
S. Čuk, Naše Prekmurje: Priloga, v: Ognjišče 8 (2019), 58-65
M. Erjavec, dr. Stanislav Zver: Gost  meseca, v: Ognjišče 7 (2019), 8-13.
knjiga: S.
Zver, Jožef Klekl: prekmurski Čedermac, TD Ognjišče, Koper 2000
knjiga: Tebi Slovenska krajina, Ognjišče - SZ, Koper 2019

njegova misel:

  • Moja ljubezen do domovine se nikoli ni kazala v trkanju s kozarci, v trkanju po prsih, v kričanju, temveč v samopozabnem žrtvovanju in delo­vanju za rast dušnega in telesnega, duhovnega in gmotnega blagra ljud­stva. Tega me je učil Kristus z besedami in z zgledom svojega življenja. Prizadeval sem si slediti mu ... Vera me je učila živeti v ljubezni in zvestobi do domovine. Domovino daje Bog in tudi Bog zapoveduje zvestobo do nje ... Moj življenjski smoter je bil odrešitev duš. Da to dosežem, sem v smislu božjih zapovedi uporabljal vsa sredstva, ki peljejo k ci­lju, čeprav sem pri tem naletel na mnoge ovire.

in na spletni strani Ognjišča

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh