Prvi film o papežu Frančišku

Kličite me Frančišek je naslov filma, ki prikazuje življenje papeža Frančiška od njegovega otroštva do izvolitve za papeža 13. marca 2013. Film, ki so ga minulega 1. decembra predstavili v Vatikanu, je delo italijanskega režiserja Danieleja Luchettija in si ga je od 3. decembra mogoče ogledati tudi v kinematografih po vsej Italiji.
zanimivosti 01 2016 3Film pripoveduje o življenjski poti Jorgeja Bergoglia, sina italijanskih priseljencev v Argentini. Gledalcu približa trenutek njegove odločitve za duhovniški poklic, mračna leta vojaške diktature v Argentini in Bergoglievo zavzeto pastoralno delo v predmestjih Buenos Airesa do dne, ko je bil izvoljen na čelo katoliške Cerkve. Pobudo za filmsko upodobitev življenja sedanjega papeža je dal producent Pietro Valsecchi, ustanovitelj produkcijske hiše TaoDue. Idejo zanjo je dobil že kmalu po Frančiškovi izvolitvi, ko mu je postala jasna zgodovinska vloga tega papeža. Z mednarodno igralsko zasedbo je želel na filmskih platnih predstaviti lik človeka, ki povezuje različne dele sveta, jezike, kulture, generacije in družbene razrede. Snemanje je trajalo petnajst tednov, potekalo pa v Argentini, Nemčiji in Italiji ter je zahtevalo tudi precejšnje raziskovanje zgodovine in razmer, v katerih je odraščal papež, ter poglobitev v njegovo versko čutenje.
Pa še ena zanimivost, povezana s papežem. ‘Dragi papež Frančišek, rad bi malical s teboj.’ Tako se glasi naslov knjige, ki bo izšla marca 2016. Gre za zbirko pisem, ki jih je napisal osebno papež Frančišek kot odgovor na 31 ročno napisanih pisem in risb, ki so mu jih poslali otroci z vsega sveta, stari od 6 do 13 let.

Rustja B., Zanimivosti, v: Ognjišče (2016) 1, str. 115

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh