Urednikova beležnica november 2020

beleznica bozo2019

V november stopamo s praznikom vseh svetih in spominom na verne rajne, ki ju bomo letos zaradi epidemije morali praznovati drugače. V našem času se le redko javno soočamo s človeško minljivostjo pa tudi z razmislekom o smrti, zato v branje priporočamo članek v Temi meseca, ki nas sprašuje, ali nas smrt navdaja s strahom ali pa znamo vključno s smrtjo živeti kot odrešeni. Tudi pismo meseca nam govori o problemu soočanja s smrtjo in o pomenu molitve za pokojne. Obenem predstavljamo tudi knjige, ki govore o smrti, žalovanju in izgubi. Več o njih: Žalovanje, Kaj se zgodi po smrti, Obrisal bo solze z njihovih oči, Izgubiti otroka.

beleznica plamen

Ko je zdrav krščanski odnos do smrti pri sodobnem človeku odsoten, pa tik pred vstopom v november v povezavi z nočjo čarovnic človek, ki ne misli na smrt, pograbi vso navlako, ki jo prinaša z grozo obdani halloween – noč čarovnic. O tem spregovori eksorcist Janez Kavčič, ki pravi, da ne more biti v takem prazniku prav nič dobrega.

beleznica plamen

V luči 30. obletnice praznovanja samostojnosti RS in pomembnega deleža, ki ga je imela pri tem naša vojska, smo bili na obisku pri 15. polku vojaškega letalstva Slovenske vojske na letališču Cerklje ob Krki.
Za slovensko samostojnost je zaslužen tudi ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar, ki je v prelomnih časih demokratizacije in osamosvajanja dal pečat ne samo ljubljanski nadškofiji, ampak celotni Cerkvi v Sloveniji. Ob 100-letnici rojstva smo mu posvetili prilogo.

beleznica plamen

Gost meseca Jože Horvat nas s svojim razmišljanjem vodi skozi kulturo, literaturo, medije, književnost – to so področja, v katerih se je udejstvoval. S svojimi izkušnjami na teh področjih nam ponuja domišljene analize medijske krajine pa tudi področja literature in kulture sploh.

beleznica plamen

Kot že več zadnjih let dodajamo novembrskemu Ognjišču posebno Miklavževo prilogo. Pol priloge je namenjeno predstavitvi knjig in drugih izdelkov, primernih za Miklavževo obdarovanje. Drugi del kataloga pa je namenjen predstavitvi različnih jaslic, ki jih lahko dobite pri nas – tako v naših trgovinah ali pa jih naročite po spletu ali telefonu. Ko to pišem, še ni znano, kako bomo lahko praznovali božične praznike, pa tudi advent in Miklavževanje. Gotovo pa bomo lahko postavili jaslice v svojih domovih in vzeli v roke dobro knjigo in z njo obogatili sebe in svoje najbližje, če jim jo bomo podarili. Duhovna knjiga naj nam prinese mir in upanje, ki smo ju v teh negotovih časih tako potrebni.
Letos knjižni sejem v Cankarjevem domu ne bo potekal tako, kakor doslej. Vse, ki iz previdnosti ne hodite po trgovinah, vabimo da obiščete našo spletno trgovino ali prelistate kataloge in naročilo oddate po telefonu. Pa ne čakajte do zadnjega dne!

beleznica plamen

Prav tako ne vemo, kako si bomo voščili božične praznike in novo leto. Eno od možnosti vam ponujamo z božičnimi voščilnicami, ki jih pripravljamo pri Ognjišču. O tem in o ponatisu nekaterih podobic več v prihodnjem Ognjišču.

beleznica plamen

Ko se bliža konec leta, sporočamo tudi naročnino za našo revijo za prihodnje leto. Ta ostaja enaka kot doslej: posamezna številka bo stala 3,00 €. Naročnina za naročnike pri župnijskih uradih 33,50 €, za naročnike po pošti 34,30 €.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 11, str. 4.

Zajemi vsak dan

Zemlja je obrodila svoje sadove, Gospod Bog nas je blagoslovil. Bog je zares dober, zato naj ga spoštujejo in častijo vsi narodi.

(Psalm 66)
Ponedeljek, 6. Maj 2024
Na vrh