Urednikova beležnica avgust 2024

beleznica bozo2019

Poleti imamo čas za dobre knjige, duhovno rast, sprostitev v gorah in na plaži. Zato smo letos znižali ceno marsikateri »uspešnici«. Pobrskajte po reviji in poiščite branje zase in za svoje.

beleznica plamen

Avgusta praznujemo največji Marijin praznik. Zato je ta številka Ognjišča v znamenju nebeške Matere. Vabimo vas na romanje po Urškini poti na Sveto Goro. Če načrtujete daljše počitnice nekje bolj na hladnem, pa imamo za vas ugoden predlog za pot na Norveško.

beleznica plamen

Prve dni avgusta mineva leto dni od obsežnih poplav. Katja Jarc, sodelavka Karitas, že vse leto obiskuje ljudi, ki so jih lani hudo prizadele poplave. Njene vtise in tri pričevanja najhuje prizadetih preberite v rubriki Na obisku.

beleznica plamen

S. Bogdana Kavčič, tokratna gostja meseca in »veteranka« misijonskega dela v osrčju Afrike, nam bo iz »prve roke« povedala, kako dragocena je pomoč, ki jo tudi bralci Ognjišča vsako leto zbiramo za Afriko ter koliko in kako z njo pomagajo ljudem v stiski.

beleznica plamen

Triglavski narodni park je srce slovenske naravne dediščine. Ta s svojo neokrnjeno lepoto in biotsko raznovrstnostjo navdihuje obiskovalce. Edini narodni park v Sloveniji in eden najstarejših v Evropi letos praznuje stoletnico obstoja. Prinašamo zgodbo njegovega nastanka in izzivov, ki so pred upravljavci parka v prihodnje. 

beleznica plamen

V Temi meseca je osrednja misel povezana s pojmom empatije. Iz vzorcev sodobnega obnašanja bi človek lahko najprej pomislil, da smo rojeni za empatijo samo do samega sebe. Danes se nenehno obračamo vase, ko stremimo za popolno izpopolnitvijo sebe ter na prvo mesto egoistično vedno in povsod postavljamo le sebe. Kje pa je ostala skrb in vživljanje v življenje drugih?

beleznica plamen

Živimo v času, ko so oglasne vsebine in trgovske police polne izdelkov z dodanimi beljakovinami. Običajen potrošnik je tako po svoje zmeden in v dobri veri, da ob poseganju po beljakovinskih izdelkih koristi svojemu zdravju, si lahko celo škodi. Kako si razlagati trend beljakovinske prehrane, kaj in koliko beljakovin sploh potrebujemo in zakaj ne smemo slepo zaupati prehrambni industriji, spregovori naš sogovornik zdravnik Aljaž Brlek, specialist javnega zdravja iz NIJZ. 

beleznica plamen

V branje mladim priporočamo prispevek o razločevanju za poroko. Agata Hren mlade na razumljiv in zelo jasen način popelje po poti razločevanja za poroko. Odlična popotnica za mlade pare.


B. Rustja. (Iz urednikove beležnice), v: Ognjišče 8 (2024), 4.

Zajemi vsak dan

Ni nam treba obžalovati, da se nismo rodili ob Kristusovem času. Vsak čas je Kristusov, vsaka maša je Kristus sredi svojega ljudstva.

(Miha Žužek)
Petek, 18. Oktober 2024
Na vrh