Julij - dopustniška prtljaga

»... kajti v šestih dneh je Gospod naredil nebo in zemljo, sedmi dan pa je počival in si oddahnil« (2 Mz 31, 17).
Tako je zapisano v Svetem pismu. In kljub temu, da se število dni v tednu močno razlikuje od števila mesecev v letu, se zdi kar prav, da po šestih mesecih bolj ali manj napornega dela, v sedmem mesecu nekoliko počijemo. In si oddahnemo. Vzvalovana žita, pokošene senožeti, prvi vročinski val ... vse nas vabi k temu, da zaustavimo korak. Da stopimo v senco. Da nekoliko počijemo. In si oddahnemo.
cusin kolumna 2007Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, kako spakirati svoj počitniški kovček. Ali pa torbo. Potovalko. Nahrbtnik. Culo. Karkoli pač. Odvisno od vaše usmeritve, smeri in domišljije. Le plastične vrečke toplo odsvetujemo, zaradi ekoloških, estetskih in čisto praktičnih razlogov! In nikar ne prenehajte z branjem vsi vi, ki si zaradi raznoraznih finančnih, družinskih, zdravstvenih, službenih in nevemkakšnihše recesij letos ne morete privoščiti dopusta. Oddih, in mislim: pravi oddih – tak kot si ga je privoščil še Bog, ni vezan na denarnico, ne na družbo, ne na službo, še manj na zdravje... Oddih je stvar srca! Počitnice so sad duha! Zato res ni pomembno, ali ste svojo zadnjico odnesli do Copacabane ali do prve kopice sena, ali ste na obali ali na balkonu, ste šli na safari ali ‘furate safr’, ste splezali na streho sveta ali le do vrha stopnic ... Pravilno spakirana prtljaga – to šteje! Torej ...
Prva stvar, ki jo običajno vržemo v kovček, so obleke in perilo. A vi tega ne potrebujete! Adam in Eva sta se po Rajskem vrtu sprehajala gola! Brez obleke in brez sramu! Šele, ko sta jedla sad s prepovedanega drevesa, ki je bilo “dobro za jed, mikavno za oči in vredno poželenja” (1 Mz 3,6) sta si morala sešiti ‘sfižene’ predpasnike. (1 Mz 3,7) Da ne bo pomote: ne priporočam nudizma! Priporočam pa, da se namesto počitniškemu brezdelju predate brezgrešju!
Naslednji korak pri pakiranju je – toaletna torbica. A tudi tega ne potrebujete! Morda le majhno brisačko za noge. Kajti “kdor se je skopal, mu ni treba drugega, kakor da si umije noge; ves je namreč čist” ( Jn 13,10). No, brisačko boste kar potrebovali, če se boste le sprehajali po takih krajih, kjer Bog pravi, da je bolje, če ste sezuti (2 Mz 3, 5). In če boste šli malo vase, boste slejkoprej prišli do gorečega grma!
Nazadnje v kovček vržemo še počitniško branje. Običajno kaj lahkega, da “pošljemo možgane na pašo”! A zakaj ne bi letos vzeli kaj za »dušno pašo«? Naj se vaša duša napoji in prepoji s čim svetim. Da se bo vaš duh oddahnil in nadihal na Oddihu!
In če se vam zdi, da za tako malo prtljage ne potrebujete kovčka, le pomislite, na kaj merimo, ko rečemo, da imamo vsega ‘poln kufer’?!

ČUŠIN, Gregor. (Na začetku). Ognjišče, 2012, leto 48, št. 7, str. 3.

Zbrane uvodnike (Na začetku, 2009-2013), ki jih za Ognjišče piše priljubljeni igralec Gregor Čušin lahko prebirate tudi v knjigi Na tretji strani.
Pri Ognjišču je marca 2019 izšla tudi knjiga Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala, v kateri je Gregor Čušin na svoj, izviren in poetičen način, zapisal petdeset (50) svetopisemskih zgodb (ki jih sinu pripoveduje preprost tesar)

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh