Recept za mesec januar

cusin kolumna 05 2011

očiščeni ostanki starega leta
31 dni ( 5 nedelj, 1 prazničen dan, 1 svetek )
nova posoda
ščepec ponižnosti in boguvdanosti
nekaj dobrih del in kanček prijaznosti
žlička ‘božje masti’
za noževo konico soli božje besede, drobno mlete
zajemalka dobre volje
prgišče nasmehov

Ostanke starega leta postrgamo skupaj in pregledamo. Kljub obilici razočaranj in neuspehov, ki se držijo preteklih dni, le-teh ne smemo kar zavreči. Že res, da so srečni in prijetni dnevi najbolj hranljivi in da nam bodo lepi spomini dajali moč skozi vse leto, a neprijetne izkušnje so prav tako izkušnje in njihov, običajno grenek priokus, je nepogrešljiva začimba za življenje. Vendar je treba preteklost skrbno očistiti. Predvsem pazimo, da do zadnjega koščka odstranimo zagrenjenost in zamere. Kuhanje starih zamer ali celo njihovo pogrevanje vedno slabo in usodno vpliva na naše odnose, dostikrat pa nam neprijetni vonj prismojenih zamer pokvari celó prihajajoče leto.
Vzamemo januar in ga razdelimo na enaintrideset dni. Pri tem pazimo, da ne zamešamo nedelj in delavnikov ter poskrbimo, da nam od delavnih dni zaradi službe in drugih obveznosti ostane sploh kaj uporabnega. Vsak dan posebej začinimo z molitvijo, sveti dan Gospodovega razglašenja, ki smo mu prej seveda dodali še sveti večer s kropljenjem in kajenjem, pa še dodatno obogatimo z obiskom svete maše. Prav tako nedelje, ki so svet in Gospodov dan, brez maše izgubijo vsak okus.
Če, podobno kot česen pod konico noža, stremo napuh in sebičnost, dobimo zanimivo in blagodišečo zmes ponižnosti in vdanosti v božjo voljo, ki jo vtremo v vsak dan posebej. Narahlo povaljamo v dobrih delih in po okusu dodamo še prijaznost.
Za januar vedno vzamemo novo posodo, saj tudi “novega vina ne vlivajo v stare mehove, sicer mehovi počijo in vino se razlije” (Mt 9,17), in izberemo lahko kakršnokoli posodje, čeprav nekateri priporočajo lončeno (2 Kor 4, 7)!
Posodo premažemo z ‘božjo mastjo’, se pravi s potrpljenjem in potrpežljivostjo. Glede na količino ostankov starega leta, ki smo jih dodali januarju in na obilico novoletnih obljub, pa pazimo da bo posoda dovolj velika, da nam ne bo prekipelo. Če ste eden tistih, ki misli, da bodo vse besede nove vlade takoj že postale meso, priporočam, da posodo res na debelo premažete s potrpežljivostjo! Posolimo z božjo besedo. Vse skupaj prelijemo še z dobro voljo, posujemo z drobtinami nasmeha ter postavimo za nekaj hipov v peč razbeljene božje ljubezni. Serviramo toplo in uživamo vsak dan posebej!

ČUŠIN, Gregor, Na začetku, v: Ognjišče (2012) 01, str. 3

Zbrane uvodnike (Na začetku, 2009-2013), ki jih za Ognjišče piše priljubljeni igralec Gregor Čušin lahko prebirate tudi v knjigi Na tretji strani.
Pri Ognjišču je marca 2019 izšla tudi knjiga Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala, v kateri je Gregor Čušin na svoj, izviren in poetičen način, zapisal petdeset (50) svetopisemskih zgodb (ki jih sinu pripoveduje preprost tesar)

Zajemi vsak dan

V prihodnost moremo gledati le, če stojimo na trdnih tleh in se zavedamo svojih korenin, narodne kulture, krščanstva in bogatega ljudskega izročila.

(Alojzij Šuštar)
Sobota, 27. April 2024
Na vrh