Zaroka in poroka Marije in Jožefa

Zanima me, kdaj je bila zaroka Marije in Jožefa in kako se je to zgodilo. Kje v Svetem pismu lahko beremo o tem? Ali je zaroki sledila njuna poroka in kdaj? (Katarina)

na kratko1 01 2021Evangelist Matej v svojem poročilu o Jezusovem rojstvu piše: »Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča«. O zvestobi svoje zaročenke Jožef ni dvomil, a ni vedel, kaj naj stori. Rešitev mu je narekoval angel v spanju: »Ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha«. Ko se je prebudil, je vzel svojo ženo k sebi. Ko evangelist Luka poroča o angelovem oznanilu Mariji, da je izbrana za mater učlovečenega Božjega Sina, pove, da je bila “zaročena z možem, ki mu je bilo ime Jožef” (Lk 1,27). Zaroka je bila v judovstvu javnopravno dejanje: izvršili so jo tako, da je bila očetu neveste izplačana odkupnina za nevesto. Ta je bila z zaroko pravno veljavno zavezana ženinu. Pri Judih sta zaročenca po sklenjeni zaroki živela vsak na svojem domu. Približno eno leto po zaroki je zaročenec pripeljal zaročenko na svoj dom (jo vzel k sebi) in takrat so obhajali poroko. Opisana je v Jezusovi priliki o desetih devicah/družicah (Mt 25,1-13).

V bogoslužnem koledarju je spomin zaroke Device Marije s sv. Jožefom 23. januarja. Posebno živ je v krajih, ki so jih duhovno vodili frančiškani.
Na slovenskih tleh imamo tudi dve podružnični cerkvi, ki sta posvečeni Marijini in Jožefovi zaroki: na kamniških Žalah (žup. Kamnik) in v Rakitniku (žup. Matenja vas).

ČUK, Silvester. (Na kratko). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 1, str. 28.

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh