Novomašni blagoslov

Po dolgih letih smo tudi v naši župniji dočakali novo mašo. To je bil dan vesele hvaležnosti za nas vse. Z navdušenjem smo na začetku slavja zapeli “Novomašnik, bod' pozdravljen” in ob zaključku prejeli novomašni blagoslov. Rada bi imela njegovo lepo besedilo. (Sonja)
na kratko 08 2016cVerni ljudje zelo cenijo novomašni blagoslov, zato se radi udeležijo novomašnega slavja od blizu in daleč. Novomašni blagoslov spada med prosilne bla­go­slove, s katerimi Cerkev kliče božji blagoslov in varstvo na osebe, kraje in reči. Vsi blagoslovi so zakramentali – sveta znamenja, ki jih je ustanovila Cerkev, da po njih posvečuje različne življenjske okoliščine. Vsebujejo molitev, ki jo spremlja znamenje križa (in druga znamenja). Novomašnik z razprostrtimi rokami moli nad verniki: »Molimo. O Bog, ki si z milostjo Svetega Duha srcem svojih vernih vlil darove ljubezni, daj našim bratom in sestram, ki zanje prosimo tvojega usmiljenja, dušno in telesno zdravje, da te bodo z vso močjo ljubili, in to, kar je tebi všeč, z vso ljubeznijo vršili. Po Kristusu, našem Gospodu.« Verniki odgovorijo: »Amen«, novomašnik pa s sklenjenimi rokami nadaljuje: »Blagoslov vsemogočnega Boga, Očeta in Sina + in Svetega Duha, naj pride na vas in na vas vedno ostane.« (sč)

Silvester Čuk, Ognjišče (2016) 8, str. 49

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh