Page 12 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 12
N A r AV N O p E ^ EN I p I š^ AN ^ JI Z r EZ k I pI š^ AN ^ JI Z r EZ k I S p A pr I k O
• 4 ve~ji ali 8 manjših piš~an~jih zrezkov • 60 dag piš~an~jih prsi, timijan, sol
• sol, poper, timijan ali majaron, • 2 zeleni papriki
malo moke • 2 dag masla in 2 žlici olja, 1 žlica sesekljane ~ebule, 1 žlica moke
• olje za pe~enje, nekaj žlic juhe • 1 dl belega vina, 1,5 dl sladke smetane, juha iz kocke
Zrezkom porežemo kožice, jih narahlo potolčemo, osolimo, popopramo in odišavimo s Prsim odstranimo kost in jih narežemo na tanke razine. Osolimo in potresemo s timija-
timijanom ali majaronom. Na eni strani jih pomokamo. nom.
Papriko prerežemo, odstranimo seme in jo narežemo na širše razance.
Na vročo maščobo položimo zrezke z nepomokano stranjo navzdol. Ko so rumeno zape-
čeni, jih obrnemo. Na mešanici olja in masla spražimo čebulo, dodamo rezinice mesa in mešamo, da se osuši
Pečemo na vsaki strani okoli 5 minut. mesni sok. Meso malo odmaknemo in ob robu kozice popražimo moko, dodamo narezano
Pečene zrezke damo na ogret krožnik, maščobo iz ponve odlijemo, prilijemo 2 ali 3 žlice papriko, nato vse skupaj premešamo. Prilijemo vino, smetano in toliko juhe, da je omaka
juhe in ko prevre, vlijemo k zrezkom na servirnem krožniku. primerno gosta. Počasi kuhamo 25 do 30 minut.
Pazimo, da je olje dovolj vroče. Meso mora namreč hitro zakrkniti, da se ne bi izcejal mesni sok. Enako lahko pripravimo na kose narezanega piščanca.
Timijanova aroma se zelo lepo poda k perutnini.
pI š^ AN ^ JI Z r EZ k I V p OLE t NI O m A k I
pI š^ AN ^ JI Z r EZ k I
V LE š NI k OV I h S r AJ ^k A h
• 4 ve~ji ali 8 manjših piš~an~jih zrezkov, sol
• olje za pe~enje
• 4 piš~an~ji zrezki, po 15 dag vsak, sol, poper Poletna omaka
• 30 dag listnatega kupljenega testa, • 1 žlica sesekljane ~ebule, 2 stroka sesekljanega ~esna,
10 dag grobo zmletih lešnikov 3 olupljeni in na kocke narezani paradižniki
• 1 jajce ali pol konzerve paradižnika (20 dag), 2 papriki,
sol, poper, timijan, 2 dl juhe, 0,5 dl vina
Zrezke osolimo, rahlo potolčemo in popopramo.
Listnato testo razgrnemo, potresemo z lešniki, nato jih z valjarjem vtisnemo v testo. Piščančje zrezke med dvema poliviniloma potolčemo, osušimo in osolimo (najlaže je, če
Na testo položimo zrezke in okoli vsakega odrežemo testo tako, da bomo posamezen jih potolčemo plosko položene v plastični vrečki). Na vročem olju jih z obeh strani rumeno
zrezek ovili vanj. Robove lepo stisnemo in zrezke v testenih srajčkah položimo na pekač. popečemo. Zrezke preložimo v drugo posodo in pripravimo omako.
Namažemo jih s stepenim jajcem in rahlo potresemo z lešniki. Po želji z obrezninami testa Poletna omaka
zrezke okrasimo. Na maščobi od pečenja popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo česen, paradižnik, pa-
Zrezke damo najprej v pečico, razgreto na 200° C, in ko malo porumenijo, temperaturo priko, sol in poper ter dušimo, da se paradižnik razpusti. Odišavimo s timijanom, prilijemo
znižamo na 180° C. juho in vino ter vse samo prevremo.
Pečemo jih 25 do 30 minut in ponudimo vroče ali hladne.
Zrezke damo na krožnik in jih oblijemo z omako. Če pa jih nismo pravilno popekli in še niso
mehki, jih damo v kozico z omako in jih dušimo kakšnih 20 minut. Medtem večkrat preme-
šamo in po potrebi prilivamo juho ali krop.
188 p I[^ANE c p I[^ANE c 189
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 188
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 188 20. 07. 2020 09:35:33
20. 07. 2020 09:35:33
vendelina za tisk.indb 188 22.12.2008 14:29:59 vendelina za tisk.indb 189 22.12.2008 14:29:59
RETUSIRAJ SENCO NA DESKI