Page 12 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 12

N A r AV N O  p E ^ EN I  p I š^ AN ^ JI   Z r EZ k I                                                           pI š^ AN ^ JI   Z r EZ k I   S  p A pr I k O


                                      •  4 ve~ji ali 8 manjših piš~an~jih zrezkov                                                                •  60 dag piš~an~jih prsi, timijan, sol
                                          •  sol, poper, timijan ali majaron,                                                                             •  2 zeleni papriki
                                                      malo moke                                                                    •  2 dag masla in 2 žlici olja, 1 žlica sesekljane ~ebule, 1 žlica moke
                                          •  olje za pe~enje, nekaj žlic juhe                                                           •  1 dl belega vina, 1,5 dl sladke smetane, juha iz kocke



                      Zrezkom porežemo kožice, jih narahlo potolčemo, osolimo, popopramo in odišavimo s                        Prsim odstranimo kost in jih narežemo na tanke razine. Osolimo in potresemo s timija-
                      timijanom ali majaronom. Na eni strani jih pomokamo.                                                     nom.
                                                                                                                               Papriko prerežemo, odstranimo seme in jo narežemo na širše razance.
                      Na vročo maščobo položimo zrezke z nepomokano stranjo navzdol. Ko so rumeno zape-
                      čeni, jih obrnemo.                                                                                       Na mešanici olja in masla spražimo čebulo, dodamo rezinice mesa in mešamo, da se osuši
                      Pečemo na vsaki strani okoli 5 minut.                                                                    mesni sok. Meso malo odmaknemo in ob robu kozice popražimo moko, dodamo narezano
                      Pečene zrezke damo na ogret krožnik, maščobo iz ponve odlijemo, prilijemo 2 ali 3 žlice                  papriko, nato vse skupaj premešamo. Prilijemo vino, smetano in toliko juhe, da je omaka
                      juhe in ko prevre, vlijemo k zrezkom na servirnem krožniku.                                              primerno gosta. Počasi kuhamo 25 do 30 minut.

                      Pazimo, da je olje dovolj vroče. Meso mora namreč hitro zakrkniti, da se ne bi izcejal mesni sok.        Enako lahko pripravimo na kose narezanega piščanca.
                      Timijanova aroma se zelo lepo poda k perutnini.


                                                                                                                                pI š^ AN ^ JI   Z r EZ k I   V  p OLE t NI   O m A k I
                                          pI š^ AN ^ JI   Z r EZ k I
                                   V   LE š NI k OV I h  S r AJ ^k A h
                                                                                                                                             •  4 ve~ji ali 8 manjših piš~an~jih zrezkov, sol
                                                                                                                                                          •  olje za pe~enje
                                   •   4 piš~an~ji zrezki, po 15 dag vsak, sol, poper                                                                         Poletna omaka
                                        •  30 dag listnatega kupljenega testa,                                                          •  1 žlica sesekljane ~ebule, 2 stroka sesekljanega ~esna,
                                             10 dag grobo zmletih lešnikov                                                                      3 olupljeni in na kocke narezani paradižniki
                                                     •  1 jajce                                                                               ali pol konzerve paradižnika (20 dag), 2 papriki,

                                                                                                                                                  sol, poper, timijan, 2 dl juhe, 0,5 dl vina
                      Zrezke osolimo, rahlo potolčemo in popopramo.
                      Listnato testo razgrnemo, potresemo z lešniki, nato jih z valjarjem vtisnemo v testo.                    Piščančje zrezke med dvema poliviniloma potolčemo, osušimo in osolimo (najlaže je, če
                      Na testo položimo zrezke in okoli vsakega odrežemo testo tako, da bomo posamezen                         jih potolčemo plosko položene v plastični vrečki). Na vročem olju jih z obeh strani rumeno
                      zrezek ovili vanj. Robove lepo stisnemo in zrezke v testenih srajčkah položimo na pekač.                 popečemo. Zrezke preložimo v drugo posodo in pripravimo omako.
                      Namažemo jih s stepenim jajcem in rahlo potresemo z lešniki. Po želji z obrezninami testa                Poletna omaka
                      zrezke okrasimo.                                                                                         Na maščobi od pečenja popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo česen, paradižnik, pa-
                      Zrezke damo najprej v pečico, razgreto na 200° C, in ko malo porumenijo, temperaturo                     priko, sol in poper ter dušimo, da se paradižnik razpusti. Odišavimo s timijanom, prilijemo
                      znižamo na 180° C.                                                                                       juho in vino ter vse samo prevremo.
                      Pečemo jih 25 do 30 minut in ponudimo vroče ali hladne.
                                                                                                                               Zrezke damo na krožnik in jih oblijemo z omako. Če pa jih nismo pravilno popekli in še niso
                                                                                                                               mehki, jih damo v kozico z omako in jih dušimo kakšnih 20 minut. Medtem večkrat preme-
                                                                                                                               šamo in po potrebi prilivamo juho ali krop.




                  188  p I[^ANE c                                                                                                                                                               p I[^ANE c  189






         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   188
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   188                                                  20. 07. 2020   09:35:33
                                                                                                  20. 07. 2020   09:35:33
         vendelina za tisk.indb   188                                                              22.12.2008   14:29:59  vendelina za tisk.indb   189                                                      22.12.2008   14:29:59
 RETUSIRAJ SENCO NA DESKI
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17