Page 4 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 4
D E L A J Z L J U B E Z N I J O
Z veseljem sem na pobudo urednice začela zbirati preproste pa tudi zahtevnejše
recepte za začetnike in za vse, ki bi radi kuhali preprosto, po domače. Vse, kar je manj
kalo, je dopolnila urednica sama.
Mladim je treba zaupati gospodinjska dela in kuhanje. Pripraviti jih moramo do tega,
da se z veseljem zanimajo za vsa hišna opravila. Starši naj jim zaupajo, jih usmerjajo in
pohvalijo, zlasti takrat, kadar vidijo, da delajo z ljubeznijo. Ta ljubezen je zasidrana v
volji, je nesebična in jo radi podarjamo. Ko si osvojimo to vrsto ljubezni, ne čutimo pri
delu utrujenosti ter delamo sproščeno in učinkovito.
Pri delu v kuhinji je najpomembnejše načelo: delaj z ljubeznijo! Neka moja tečajnica je
šla h kosilu v gostilno. Ko je jedla, ji je bila hrana izjemno všeč in čutila je, da ji dobro
dene. Šla je v kuhinjo, da bi videla tistega, ki je kosilo skuhal. Ves kuharjev videz je spo
ročal, da kuha z ljubeznijo.
S prehrano se znanstveno ukvarjajo dietetologi že desetletja. Vse je preračunano, koli
ko beljakovin, hidratov, maščob in vitaminov potrebujemo. Zanimivo. Včasih smo jedli
samo po občutku. Vendar je dobro, da so mladi o tem poučeni.
O prehranjevanju mislim takole: kar je preveč in kar je premalo škoduje. Danes v mo
dernem času, ko imamo vsega dovolj in na razpolago, se moramo naučiti pravilno
izbirati.
Pri kuhanju pravilno uporabljajmo zlasti maščobe in sladkor. Spet pravijo, da je do
mača svinjska mast v zmernih količinah zdrava. Še boljše je oljčno, sončnično in bučno
olje. Sama zelo cenim tudi smetano in maslo, ki ga ne smemo prežgati. In koliko naj
jemo sladkih jedi? To pa bi moral vsak zase pravilno oceniti. Zagotovo pa nam bosta
koristila sadje in zelenjava, ki blagodejno vplivata na naš organizem.
Pravilno sestavljena in skuhana hrana nam ohranja otroke zdrave, se po njej dobro
počutimo in smo pripravljeni za vsako delo. Naš organizem zahteva kuhano hrano
zjutraj, opoldne in zvečer. Prav tako sta pri prehranjevanju pomembna red in zmer
nost. Sedimo za mizo ob določeni uri, zaužijmo hrano v miru in brez hlastanja. Tudi pri
današnjem tempu življenja bi se dalo z dobro voljo in nekaj truda tako urediti, da bi
družina jedla pri skupni družinski mizi. Prav družinska miza nas povezuje. Dokler tega
ne dosežemo, je družina razbita. Hude posledice nosijo naši mladostniki, ki namesto
kosila dobijo zunaj doma pico ali sendvič in od tega je le korak do alkohola.
Kako z veseljem se spominjam svojih kuharskih tečajev, ki so jih obiskovale tudi najstni
ce. Mame so mi prišle čez čas povedati, kako je hčerka spekla kruh, pripravila golaža ali
okusno juho. Namesto tečajev naj jih zdaj uči, spodbuja in veseli naša nova knjiga.
Z upanjem v bodočnost!
Sestra Vendelina
20. 07. 2020 09:34:45
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 4 20. 07. 2020 09:34:45
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 4
vendelina za tisk.indb 4 22.12.2008 14:22:57 vendelina za tisk.indb 5 22.12.2008 14:22:58