Page 5 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 5
S ES tr A V EN D EL I N A ,
S L O V EN S k A U ^ I t EL J I c A k U h A r S t VA
»Ko bi bila še enkrat mlada, bi izbrala isto življenjsko pot«, pravi sestra Vendelina. Izbrala bi
torej zahtevno pot redovnice, pot, ki jo je sestra Vendelina tlakovala z delom, molitvijo in
učenjem. »Nikoli nisem ni česar puščala za naslednji dan, kar sem le mogla, sem naredila
sproti. Zvečer sem šla zato mirne vesti spat«.
Teh preprostih dejanj, iz katerih je stkano naše življenje, so sposobni le ljudje s trdno voljo.
In te sestri Vendelini ni manjkalo.
Rodila se je v Dolenjih Lazih pri Ribnici na premožni kmetiji, »kjer so se oče ukvarjali tudi
s krošnjarstvom in so nosili krošnjo po Štajerskem, v Gradcu pa so imeli celo svojo trgovi-
nico,« se spominja sestra Vendelina. Bila je šesta od devetih otrok in je preživljala srečno
otroštvo. Otroštvo, kjer je veljal red, strogost, delavnost in nad vsem je vladala ljubezen.
Ko se je odločala za redovniški poklic, je bilo očetu žal, da bistro dekle odhaja s kmetije.
Rekel je svoji sestri: »Morda bo tebe poslušala, poskusi jo zadržati doma«. Toda klic k bogu
je bil močnejši.
Marija Ilc je najprej diplomirala na gospodinjski šoli dr. Kreka v Ljubljani, nato je bila sprejeta
k Šolskim sestram in takrat se je začela njena bogata poklicna in duhovna pot. Dve leti je
bila praktikantka na Kmetijsko gospodinjski šoli v Mariboru, štiri leta je poučevala kuhanje
na Učiteljsko gospodinjski šoli v Ljubljani, 10 let je vodila kmetijsko gospodinjsko šolo v
Št. Rupertu na Koroškem. Zatem se je preselila v samostan v Repnjah, kjer je organizirala
kuharske tečaje, poznane in obiskane širom Slovenije. Po 12 letih je bila poklicana v samo-
stan Šolskih sester sv. Frančiška na Brezje, kjer je, pridna kot čebela, nadaljevala s kuharskimi
tečaji vse do letošnje pomladi, ko je po vdanem prenašanju težke bolezni vendarle morala
zapustiti svoje učenke in štedilnike.
V vseh tistih letih, ko je bilo zelo težko prebijati se v družbi kot redovnica, je sestra Vendeli-
na ne le učila pravilne prehrane in veščega kuhanja naša dekleta in žene, našla je tudi čas,
da je iskala sredstva in vodila gradnjo novih samostanskih objektov. Veliko je potovala, po
Sloveniji in bivši Jugoslaviji, drobna in hrabra osemdesetletnica je obiskala mlajšega brata
Alojzija v južni Ameriki, kjer je služboval kot župnik. Prepričala ga je, naj se na stara leta vrne
na rodno Dolenjsko. Okoli je hodila odprtega duha, opazovala prehrano ljudi, zbirala recep-
te. Našo kuhinjo ljubi in pozna, kot nihče drug v Sloveniji, in trdno verjame, da mora ostati
osnova našega prehranjevanja, saj smo z njo preživeli stoletja.
Sestra Vendelina, učiteljica kuharstva, je svoje bogato znanje preko tečajev posredovala
dekletom in ženam, za vse bodoče rodove pa ga je strnila v knjigah pri založbi Vale-Novak,
kjer smo jo za to delo navduševali in z njo z velikim veseljem sodelovali.
Ko so se začele tiskati prve pole te knjige, smo se od sestre Vendeline poslovili za vekomaj
na tem svetu. Umrla je na Brezjah, v oseminosemdesetem letu starosti. V svojih delih ostaja
zmeraj z nami.
Edvina Novak
20. 07. 2020 09:34:45
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 7
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 7 20. 07. 2020 09:34:45
vendelina za tisk.indb 6 22.12.2008 14:23:00 vendelina za tisk.indb 7 22.12.2008 14:23:00