Page 6 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 6

D E L A J Z L J U B E Z N I J O



 Z veseljem sem na pobudo urednice začela zbirati preproste pa tudi zahtevnejše
 recepte za začetnike in za vse, ki bi radi kuhali preprosto, po domače. Vse, kar je manj­
 kalo, je dopolnila urednica sama.
 Mladim je treba zaupati gospodinjska dela in kuhanje. Pripraviti jih moramo do tega,
 da se z veseljem zanimajo za vsa hišna opravila. Starši naj jim zaupajo, jih usmerjajo in
 pohvalijo, zlasti takrat, kadar vidijo, da delajo z ljubeznijo. Ta ljubezen je zasidrana v
 volji, je nesebična in jo radi podarjamo. Ko si osvojimo to vrsto ljubezni, ne čutimo pri
 delu utrujenosti ter delamo sproščeno in učinkovito.
 Pri delu v kuhinji je najpomembnejše načelo: delaj z ljubeznijo! Neka moja tečajnica je
 šla h kosilu v gostilno. Ko je jedla, ji je bila hrana izjemno všeč in čutila je, da ji dobro
 dene. Šla je v kuhinjo, da bi videla tistega, ki je kosilo skuhal. Ves kuharjev videz je spo­
 ročal, da kuha z ljubeznijo.
 S prehrano se znanstveno ukvarjajo dietetologi že desetletja. Vse je preračunano, koli­
 ko beljakovin, hidratov, maščob in vitaminov potrebujemo. Zanimivo. Včasih smo jedli
 samo po občutku. Vendar je dobro, da so mladi o tem poučeni.
 O prehranjevanju mislim takole: kar je preveč in kar je premalo škoduje. Danes v mo­
 dernem času, ko imamo vsega dovolj in na razpolago, se moramo naučiti pravilno
 izbirati.
 Pri kuhanju pravilno uporabljajmo zlasti maščobe in sladkor. Spet pravijo, da je do­
 mača svinjska mast v zmernih količinah zdrava. Še boljše je oljčno, sončnično in bučno
 olje. Sama zelo cenim tudi smetano in maslo, ki ga ne smemo prežgati. In koliko naj
 jemo sladkih jedi? To pa bi moral vsak zase pravilno oceniti. Zagotovo pa nam bosta
 koristila sadje in zelenjava, ki blagodejno vplivata na naš organizem.
 Pravilno sestavljena in skuhana hrana nam ohranja otroke zdrave, se po njej dobro
 počutimo in smo pripravljeni za vsako delo. Naš organizem zahteva kuhano hrano
 zjutraj, opoldne in zvečer. Prav tako sta pri prehranjevanju pomembna red in zmer­
 nost. Sedimo za mizo ob določeni uri, zaužijmo hrano v miru in brez hlastanja. Tudi pri
 današnjem tempu življenja bi se dalo z dobro voljo in nekaj truda tako urediti, da bi
 družina jedla pri skupni družinski mizi. Prav družinska miza nas povezuje. Dokler tega
 ne dosežemo, je družina razbita. Hude posledice nosijo naši mladostniki, ki namesto
 kosila dobijo zunaj doma pico ali sendvič in od tega je le korak do alkohola.
 Kako z veseljem se spominjam svojih kuharskih tečajev, ki so jih obiskovale tudi najstni­
 ce. Mame so mi prišle čez čas povedati, kako je hčerka spekla kruh, pripravila golaža ali
 okusno juho. Namesto tečajev naj jih zdaj uči, spodbuja in veseli naša nova knjiga.
 Z upanjem v bodočnost!
 Sestra Vendelina








         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   5
                                                                                                  20. 07. 2020   09:34:45
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   5                                                    20. 07. 2020   09:34:45
 vendelina za tisk.indb   4  22.12.2008   14:22:57  vendelina za tisk.indb   5                     22.12.2008   14:22:58
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11