10. januar

LETA 49 pr. Kr. JULIJ CEZAR PRESTOPI REKO RUBIKON

10 01 49 Julij CezarNa današnji dan se je Gaj Julij Cezar s svojo 13. legijo prestopil reko Rubikon, ki je bila postavljena kot mejna reka, južno od katere  ni smel noben vojskovodja priti z vojsko (danes reka Fiumicino, ki se izliva v Jadransko morje S od Rima). S tem predpisom naj bi bil Rim varen pred vdori raznih osvajalcev. Cezar je izrekel znameniti stavek Alea iacta est (Kocka je padla) in se podal proti Rimu. V državljanski vojni je zmagal, senat je pred njim pobegnil, premagal je Pompeja in tako je začel svojo pet let dolgo vladavino v času katere je postavil temelje rimskemu imperiju.

 

LETA 1815 UMRL BALTAZAR HACQUET

10 01 1815 Baltazar HacquetFRANCOSKI NARAVOSLOVEC, ZDRAVNIK, ETNOLOG (* 1739 ALI 1740)

Ta mož francoskega rodu je bil 'državljan' Evrope, ki jo je prekrižaril kot prirodoslovec in kirurg. Osebni zdravnik avstrijske cesarice Marije Terezije ga je sprejel v državno službo in ga poslal za rudniškega zdravnika v Idrijo (1766), kjer je ostal sedem let. Ves prosti čas je porabil za botanične izlete. Ob Scopoliju je bil glavni raziskovalec slovenskega rastlinstva. Leta 1779 je prvič stopil na Triglav in izmeril njegovo višino. V svojih spisih in na svojih kartah je stalno uporabljal slovenska imena za kraje, gorovja, rastline.

 

LETA 1874 ROJEN ANTON KOŽELJ

10 01 1874 Anton KozeljSLIKAR IN MOJSTER KNJIŽNE ILUSTRACIJE († 1954)

Knjižne ilustracije so risbe, ki knjižno pripoved naredijo bolj privlačno. Eden največjih mojstrov ilustracije pri nas je bil slikar Anton Koželj. Njegovo risbe so dosledno realistično zasnovane. Zaslovel je zlasti kot ilustrator koledarjev Mohorjeve družbe in številnih knjig te najstarejše slovenske knjižne založbe (Gregorčičevih Poezij, Jurčičevega Desetega brata, Balad in romanc). Svoje znanje je posredoval mlademu rodu kot profesor risanja.

 

LETA 1882 ROJENA MINKA SKABERNE

10 01 1882 Minka SkaberneUČITELJICA IN PROFESORICA, USTANOVITELJICA USTANOV ZA SLEPE († 1965)

Rojena v Kranju kot najmlajši otrok zelo izobraženih staršev. Oče ji je mlad umrl, takrat je bil študij dostopen le moškim, zato so bratje študirali na Dunaju, ona pa je doma končala meščansko šolo in učiteljišče (1901). Učila je po raznih šolah, po izpitu za meščansko učiteljico na dekliški vadnici. Na Dunaju in v Gradcu se je izobraževala za pouk slepih. Bila je članica Slovenskega odbora za invalide in je leta 1918 sodelovala pri ustanovitvi prvega zavoda za slepe v Ljubljani. Postavila je temelje za knjižnici in skrbela zanjo. Po njeni zaslugi je bilo veliko knjig prevedenih v Braillovo pisavo (leta 1956 že 2.500). Nadzorovala je pouk slepih šoli za slepe v Ljubljani (1919) in s svojim delom veliko pomagala pri ustanovitvi doma slepih v Škofji Loki. Napisala je tudi knjižici Skrb za slepce in Vzgoja slepcev.

 

LETA 1883 ROJEN ALEKSEJ NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ

10 01 1883 Aleksej TolstojRUSKI PISATELJ († 1945)

Kot potomec  stare plemiške rodbine je bil rojen v Nikolajevsku (sedaj Pugačov). Med 1. svetovno vojno se je pridružil protirevolucionarjem in 1918 emigriral v Pariz, leta 1923 pa se je vrnil v Moskvo in sprejel novo oblast. V realističnem slogu je pisal novele in romane o zgodovinskih temah in času revolucije. Znan je po romanu Kruh, drami Ivan Grozni, trilogiji romanov Trnova pot in biografskem romanu Peter Veliki.

njegova misel:

  • Z razumom se nisem veliko naučil, vse, kar znam, sem odkril s srcem.

 

LETA 1894 ROJENA1988 UMRLA TONČKA MAROLT

07 05 1988 Toncka MaroltOPERNA PEVKA; FOLKLORISTKA, ZAPISOVALKA PESMI IN PLESOV († 1988)

Tončka Marolt je po končanem učiteljišču in študiju glasbe nastopala kot operna pevka v Ljubljani, Mariboru in Osijeku. Leta 1936 se je poročila s Francetom Maroltom, vodjem Folklornega inštituta, in se začela zanimati za slovensko glasbeno izročilo. Po moževi smrti (1951) je nadaljevala njegovo delo z zapisovanjem pesmi in plesov po Sloveniji – nastalo je okoli 2000 zapisov. V letih 1948–1974 je bila glasbena voditeljica Akademske folklorne skupine France Marolt in mentorica mnogih podeželskih plesnih skupin.

... več o njenem delu, delu njenega moža in folklorni skupini v obletnici meseca 04_1991

 

LETA 1900 ROJEN BOGO TEPLY

10 01 1900 Bogo TeplyZGODOVINAR, MUZEALEC , SLAVIST († 1979)

Iz Velike Loke pri Trebnjem, v šolo je hodil v Kranju, slavistiko in zgodovino je študiral v Zagrebu, leta 1930 je postal profesor, služboval v Mariboru (1928-1941) in spet po vojni, od leta 1950 pa je ravnatelj v mariborskem Pokrajinskem muzeju (nadaljeval delo Franja Baša). Veliko let je bil sodelavec Univerzitetna knjižnice MB, zbral bogato dokumentacijo o dogodkih v MB, pisal je razprave o umetnosti in kulturni zgodovini slovenske Štajerske, o mariborski galerijski dejavnosti. Leta 1971 je prejel Valvasorjevo nagrado (prispevek na področju muzejstva, gospodarske, politične in splošne zgodovine). Posmrtno pa še Trubarjevo plaketo za popularizacijo knjige, in pospeševanje bralne kulture med delavci.

 

LETA 1910 ROJEN PAVLE BOZOVIČAR

10 01 1910 Pavle BozovicarSLIKAR, PROFESOR († 2001)

Skalarjev Pavle se je rodil na J obrobju Škofje Loke (Podpulferca pri Zmincu), kasneje je imel pri bratu Francetu atelje, v katerem je ustvarjal tihožitja, upodabljal življenje svojih staršev, pa tudi portrete. Slikarsko se je izobraževal tudi pri kiparju Francetu Kralju, v letih 1929-30 je študiral pri slikarki Henriki Šantel, nekaj časa se je izobraževal tudi v Pragi na akademiji. Pred in po vojni je kot svobodni umetnik deloval v Ljubljani, kasneje profesor risanja v Murski Soboti. Do upokojitve 1970 je deloval kot učitelj likovnega pouka. Svoja likovna dela je zelo malo razstavljal, od 1956-73 le dvakrat, najbolj odmevna je bila 1975 razstava ob njegovi 65-letnici.

 

LETA 1978 UMRL JANEZ ZAPLOTNIK

10 01 1978 Janez ZaplotnikDUHOVNIK, PUBLICIST (* 1883)

Iz Luž pri Šenčurju, po končani srednji šoli je odšel v Ameriko, postal duhovnik in doktor cerkvenega prava. Služboval je po različnih krajih v ZDA, najprej v slovenski župniji v Wyomingu ... Bil je strokovnjak za cerkveno pravo in imel razne službe na škofiji. Potoval je po Sveti deželi in Evropi, leta 1937 je postal papežev prelat. Preučeval je življenje slovenskih izseljencev v ZDA in o njih pisal v ameriških časopisih tudi o našem misijonarju Frideriku Baragi. V knjigi je izšla njegova biografija o Janezu Čebulju iz Adergasa.

 

LETA 1999 UMRL PRIMOŽ RAMOVŠ

10 01 1999 Primoz RamovsGLASBENIK, SKLADATELJ, ORGANIST, BIBLIOTEKAR (* 1921)

"Moje skladbe so moji otroci, rad jih imam," je dejal Primož Ramovš, eden najizvirnejših slovenskih skladateljev orkestralne glasbe. Za glasbo se je navdušil že v otroških letih. Nikoli ni skrival, da je veren in rad je sedel orgle. V knjigi Biti skladatelj (1984), ki prinaša njegove pogovore z muzikologom Borutom Loparnikom, mlademu rodu sporoča svoje življenjsko vodilo: "Delaj in vse delaj pošteno.« Leta 1983 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko skladateljsko delo, za katero je značilno iskanje sodobnega jezika. Napisal je več simfonij in mnogo drugih orkestralnih skladb, koncerte in suite za klavir, violino, trobento in razne instrumentalne zasedbe, mnogo komorne in solistične instrumentalne glasbe.

več:
F. Bole, Prešernov nagrajenec Primož Ramovš. "Skladbe, ki jih pišem, slišim v sebi.": Gost meseca, v: Ognjišče 4 (1983), 6-10.
S. Čuk, Primož Ramovš (1921–1999): Obletnica meseca, v: Ognjišče 3 (2021), 38-39.

nekaj njegovih misli:

  • Za vsa področja človekovega udejstvovanja velja, kar sem vedno poudarjal pri svojem glasbenem ustvarjanju: zmeraj naprej in nikdar nazaj!
  • Skladbe, ki jih pišem, slišim v sebi.
  • Smo pač otroci svoje dobe in umetnik mora skozi prizmo svoje umetnosti izražati svojo dobo in sebe kot otroka te dobe in temu posvetiti tudi svojo umetniško ustvarjalno silo.
  • Ves čas mi teče glasbeno življenje po dveh tirih: na enem sem komponist orkestralne glasbe, na drugem pa organist po naših cerkvah.
  • Sam zase sem lahko samo vesel, če svojemu narodu nisem bil v sramoto!

 

LETA 2004 UMRL MARTIN JEVNIKAR

10 01 2004 Martin JevnikarLIT. ZGODOVINAR, UNIV. PROFESOR, UREDNIK, PREVAJALEC, KRITIK, KULTURNI DELAVEC ( * 1913)

»V slovenskem svetu veljajo za ustvarjalce predvsem pesniki in pisatelji, daleč za njimi so uredniki in režiserji, skoraj pozabljeni so organizatorji in podporniki. Martin ni pisal pesmi niti romanov, ni nastopal kot slavnostni govornik. Vendar brez njega marsikatere slovenske dejavnosti ne bi bilo ... Če bi Martin lahko napravil obračun, kako je porabljal svoj čas od diplome na ljubljanski univerzi leta 1939 do danes, bi moral navesti precej nalog, ki jih uradni kronisti komaj poznajo.« Tako je leta 2003 ob devetdesetletnici literarnega zgodovinarja in kritika profesorja Martina Jevnikarja zapisal v jubilejni številki tržaške Mladike njegov prijatelj Jože Velikonja. Po rodu je bil Dolenjec, ki je maja 1945 odšel v begunstvo. Kmalu se je posvetil svojemu profesorskemu poklicu, najprej v begunskem taborišču, potem pa na slovenskih srednjih šolah v Trstu, nazadnje pa na univerzah v Padovi in Vidmu. Deloval je še na številnih drugih področjih. Slovencem na Tržaškem je posvetil skoraj dve tretjini svojega dolgega življenja.

... več o njem preberite v obletnici meseca 05_2013

 

iskalec in zbiralec Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Moje izbe niso bile domače, postaje so bile. Dom je popotniku samo eden. Nanj mislim sedaj, ko se truden in do kraja vdan poslavljam od poslednje postaje.

(Ivan Cankar)

Stvarnik veselja je Bog ljubezni in življenja. Želi, da ima človek življenje in da ga ima v izobilju, da ima življenje predvsem v družini.

(sv. Janez Pavel II.)

Kdor si maši uho pred siromakovim vpitjem, bo tudi sam vpil, pa ne bo uslišan.

(Pregovori)

Dočakati uspeti, doživeti. / Zmerom spregamo jih le v prihodnjem času. / Jutri je najlepši; ko postane danes, / nihče ne ve, kaj včeraj v njem je videl.

(Ciril Zlobec)

Da človek lahko sprejme samega sebe, mu je treba reči: »Da, dobro, da si,« ne z besedami, temveč z bistvenim dejanjem, ki se imenuje ljubezen.

(Benedikt XVI.)

»Da« zaradi Kristusa nas izpostavlja, nas dela ranljive. Onemogoča nam beg pred samim seboj in bistveno solidarnostjo z drugimi.

(Roger Schutz)

Da more tudi izobražen človek tajiti obstoj Boga, to je velika skrivnost, skrivnost, ki nas opominja, da je vera Božji dar.

(Jakob Ukmar)

Tisto, kar so modri ljudje spoznali na višku učenosti, je naša vera naučila otroke.

(Blaise Pascal)

Pravim ti, brat: bodi močan, / delaj in te ne morejo uničiti, / delaj in stremi za tem: uresničiti / jasno resnico najglobljih spoznanj.

(Srečko Kosovel)

Luč je prišla na svet. Vsak se mora odločiti, ali bo živel v svetlobi ljubezni do bližnjega ali v temi sebičnosti. Po tem bomo sojeni.

(Martin Luther King)

Vse svoje stvari moraš urediti en dan prej, preden umrješ. Kaj pa, če bi bil ta dan prav danes?

(hebrejski pregovor)

V molitev naj se razboli beseda! / O Bog, zasej se v nas in nas izprazni / vsega, kar ni ljubezen, odpuščanje!

(Marija Rus)

Uči nas šteti naše dni, da pridemo k srčni modrosti! Obrni se, Gospod! - Doklej? Bodi usmiljen s svojim hlapcem!

(Psalm 89)

Največjo pokoro bomo storili, če bomo vdano sprejeli smrt iz rok tistega, ki nam je dal življenje in nam ga skozi leta vzdrževal.

(Jakob Ukmar)

V vsaki veliki ljubezni smo vedno že odprti za Boga. Vsako upanje presega ta svet, ko se nadaljuje v Bogu.

(Anselm Grün)

Ne grajaj, preden nisi preiskal; najprej preišči, potem posvari! Ne odgovarjaj, preden nisi slišal, ne prekinjaj med razgovorom!

(Sirah)

Cerkev bo tem bolj za ljudi domovina srca, čim bolj bomo poslušali Kristusa in čim bolj bo osrednje v njej tisto, kar prihaja od njega: njegova beseda in zakramenti.

(Benedikt XVI.)

Iskanja resnic, ki so potrebne, da moremo pravilno usmeriti življenje, se lotevamo z zavestjo, da je človeški razum zmožen iskati resnico.

(Janez Janžekovič)

Človeku se vsaka njegova pot prava zdi, a Gospod je, ki tehta srca. Po pravičnosti in pravici ravnati je ljubše Gospodu kot daritev.

(Pregovori)

Ne telefonirajte Bogu samo ob nedeljah! Vsaj za kratek razgovor ga pokličite vsak dan!

(p. Polikarp Brolih)

Dobrota ima skrivnostno, čudovito moč: pod njenim vplivom zaživi v duši skriti vir veselja.

(Friderik Viljem Faber)

Mnogo bolj modro in resnično skromno podobo o samem sebi pokaže človek pred drugimi, če zna modro in skromno o sebi molčati.

(Anton Trstenjak)

Prava mladost je ogenj, ki ogreva z navdušenjem suhoto sveta, je ogenj ljubezni, ki navdihuje zaupanje in vabi k veselju.

(sv. Janez Pavel II.)

Jaz pa zaupam v tvoje usmiljenje; moje srce se raduje tvoje pomoči; naj pojem Gospodu, ki mi je storil dobro.

(Psalm 11)

Kdor hoče imeti red, se mora najprej naučiti, da ne bo nobene reči, ki jo je rabil, vrgel ne vem kam, ampak jo bo vedno dal na določen prostor.

(Friderik Viljem Foerster)

Romanje ne doseže namena brez resnične in temeljite obnove božjega življenja v duši in brez notranje združitve s Kristusom.

(sv. Pavel VI.)

Kdor ljubi denar, se ne nasiti denarja, in kdor ljubi bogastvo, nima nikoli dovolj dobička, Tudi to je nečimrnost.

(Pridigar)

Kristjan je človek upanja, človek, ki vidi pred seboj luč in Božjo dobroto. Sami po sebi smo res slabotni, toda Jezus nam govori: »Zaupajte, jaz sem svet premagal!«

(Franc Bole)

Če bodo mladi prepričani, da jih razumemo, ne bodo gluhi za nasvete, ki jih je prispevala naša izkušnja.

(Marcelle Auclair)

Danes hočem trdno verovati, da se dobrotljiva Previdnost briga zame tako, kakor da nima nikogar drugega na svetu.

(sv. Janez XXIII.)

Srce ostaja skrivnost, je skriti del človeka, tisti, ki ga pozna samo Bog. Po drugi strani pa mora tudi človek spoznati sebe.

(Tomaš Špidlik)

Pesem vesela naj Gospoda slavi, aleluja! Z nami zapojte pesem radostno vsi, aleluja!

(France Gačnik)

Sodnik je samo Bog, nihče drug ne sme biti sodnik svojemu bližnjemu.

(Alojzij Kozar)

Ljudje, ki ne morejo odtrgati svojega pogleda od tostranskega življenja, njegovih skrbi in težav, seveda tudi ne morejo svojih misli prav naravnati k Bogu.

(Andrej Gosar)

Boljša je zelenjavna jed, kjer je ljubezen, kakor pitan vol, kjer je sovraštvo.

(Pregovori)

Popolne družine ni. Družina, katere člani imajo kljub vsem slabostim in grehom radi drug drugega, postane šola odpuščanja.

(papež Frančišek)

Če mož in žena hočeta, da bo njun odnos na primerni višini, nobeno področje človekovega notranjega sveta ne more in ne sme biti izvzeto iz pogovorov.

(Vital Vider)

Tebe poznati je popolna pravičnost in spoznati tvojo moč je korenina nesmrtnosti.

(Knjiga modrosti)

Kraljica, čuvaj nas in to zemljo, / obvaruj nas noči grozečih dni, / ne daj, da kri to zemljo pognoji, / ne daj, da belih cerkvic več ne bo, / naj rod moj ne umrje, naj živi!

(bl. Alojzij Grozde)

Prav malo velja želja, da bi svojemu življenju dodali čim več let. Svojim letom moramo dati čim več življenja.

(kardinal Joseph Hofner)
Sreda, 23. Oktober 2024
Na vrh