25 let Karitas v službi človekovega dostojanstva

zanimivosti 12 2015 k2Enkrat letno, tradicionalno zadnji teden v novembru, se v tednu Karitas posebno spomnimo vseh pomoči potrebnih in predvsem vseh sodelavcev in prostovoljcev Karitas. Letos je teden ‘zasijal’ v znamenju 25–letnice delovanja Slovenske karitas pod geslom “V službi človekovega dostojanstva”.
Slovenska pokrajinska škofovska konferenca je 1. maja 1990 pod vodstvom tedanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja ustanovila Slovensko karitas. V naslednjih mesecih so bile ustanovljene še škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru in Kopru ter številne župnijske karitas.
»Dogodek lahko primerjam evangeljski prispodobi o gorčičnem semenu.

zanimivosti 12 2015 k1Padlo je v rodovitno slovensko zemljo, vzklilo in zaživelo je, pognalo je globoke korenine in danes gledamo SK kot mogočno drevo z mnogimi vejami dobrodelnih ustanov: preko 450 Župnijskih karitas, skoraj 10.000 prostovoljnih sodelavcev, trije socialni zavodi s krajevnimi enotami, več domov za starejše, ostarele in onemogle, materinski domovi, sprejemališče in zavetišče za brezdomce, skupnosti ‘Srečanje’ za zasvojene, terapevtsko pripravljalni center, svetovalnice, ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja in še in še. Z ustanovitvijo SK je Cerkev na Slovenskem poleg oznanjevanja in bogoslužja v polnosti zaživela tretjo dimenzijo svojega poslanstva,« pravi nadškof dr. Franc Kramberger, prvi predsednik Slovenske karitas.

V preteklih 25 letih tako Karitas plete mrežo pomoči in solidarnosti v najrazličnejših okoljih in potrebah. Plete mrežo s ljudmi v stiskah, kot tudi z ljudmi, ki radi priskočijo na pomoč s svojimi darovi in svojim časom.


zanimivosti 12 2015 k3O dobrem in velikem delu Slovenske karitas spregovorijo številke, ki so na teh straneh zbrane, še več o delu Karitas in zgodbe ljudi, pa lahko preberete v Knjigi Obrazi Ljubezni, ki je te dni izšla pri založbi Ognjišče in prinaša zgodbe in razmišljanja ljudi, ki se pod okriljem Karitas že 25 let trudijo prinašati v svet ljubezen in biti v službi človekovega dostojanstva.
Helena Zevnik Rozman

    Še malo in lahko bo poljubila obrazek ...
    Še malo in lahko bo poljubila obrazek, ob katerem se ji ulijejo solze vsakič, ko ga ugleda na ultrazvoku in ko zasliši utrip njegovega srca. Močno ga ljubi od trenutka, ko je spoznala, da bo postala mama.
    Ampak ne, to ni bil lep in osrečujoč trenutek. Bil je šok, ki jo je pretresel in ji obrnil življenje v povsem drugo smer. Mlada je, po merilih te družbe čisto premlada za otroka. Ima jih 23. Celo nekateri kristjani pa njena družina, njena mama ... Prav vsi so pričakovali, da bo naredila splav. Da ne bo imela »problema«. Kako preprosto bi bilo ... Trebušček še ni bil zaobljen, lahko bi še naprej delila podnajemniško sobico s kolegico, lahko bi občasno delala. Morda je celo partner ne bi zapustil? Strahopetno je pobegnil, ko je izvedel za njeno nosečnost in odločitev za življenje.
    V tistem trenutku ni imela nikogar, ki bi ji stal ob strani, zdelo se ji je, da se je vse obrnilo proti njej. A trdno odločena, da bo otroku omogočila največ, kar mu kot mamica lahko: ljubezen, ki se lahko splete le med mamo in otrokom, ki raste pod njenim srcem.
    Šla se je pozanimat na CSD, šla je na internet in našla materinski dom. Vedela je, da je vredno poskusiti in pol leta po prihodu je notranje mirna in izžareva tisto posebno umirjenost in milino, ki sta dani le ženam v blaženem pričakovanju.
    Zgodba iz knjige Obrazi Ljubezni

     

 

Pomoč ženskam v stiski:

prvi materinski dom v Sloveniji na Škofljici (15.12.1990)
5 materinskih domov in varna hiša
v 25 letih v materinskih domovih in varni hiši bivalo: 994 žensk in 938 otrok.


Pomoč odvisnikom:

prva komuna v Sloveniji (do danes 5 komun Skupnosti Srečanje in 3 sprejemni centri)
terapevtska skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju
program Vrtnica za rehabilitacijo oseb s težavami z odvisnostjo od alkohola


Pomoč otrokom:

V zadnjih letih je v programe pomoči otrokom vključenih letno preko 26.000 otrok, polovici se pomaga v obliki šolskih potrebščin. Veliko jih je vključenih v različne programe druženj. V 20 letih z Karitas letovalo tudi 2563 otrok iz vse Slovenije.


Pomoč družinam:

V letu 2014 smo pomagali 91.410 družinskim članom s hrano, plačilom položnic in drugo pomočjo, ki lajša vsakdanje življenje. Najobsežnejša pomoč je bila realizirana v letu 2012, ko je pomoč v hrani prejelo več kot 21.000 družin. V 20 letih je z Karitas letovalo: 1056 družin.


Pomoč starejšim:

V letu 2014 smo v programe pomoči vključili 46.185 starejših oseb, največ z obiskovanjem, organiziranjem različnih dogodkov, vse več pa zadnja leta tudi z materialno pomočjo. V osmih letih je z Karitas letovalo 844 starejših oseb.


Pomoč brezdomcem:

V okviru Karitas v Sloveniji delujejo: dnevni centri za begunce, zavetišča, nočni mobilni servis, ambulanti in zobozdravstvena ordinacija za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, pralnice in kopalnice, ljudski kuhinji...V letu 2014 je bilo v program pomoči brezdomcem vključenih 1.355 brezdomcev.


Humanitarna in razvojna pomoč:

V devetih letih v Afriki zgradili/obnovili/opremili
5 šol in vrtec, 3 zdravstvene centre in 2 porodnišnici
8 večjih vodnjakov
zdravstvena vzgoja prebivalstva
zagotovili delo 279 staršem iz najrevnejših družin


Pomoč na Balkanu:

Zgradili 40 hiš po vojni v BIH, še 15 sofinancirali gradnjo
izvedli različne projekte v BIH in Srbiji za podporo lokalnemu prebivalstvu
pomoč ob zadnjih poplavah.


Pomoč beguncem in tujcem

V času vojne na Hrvaškem in BIH pomagali preko 55.000 beguncem
od leta 2006 izvajamo program Oskrbe žrtve trgovin z ljudmi – v tem času pomagali 76 osebam
vključeni v pomoč prebežnikom ob zadnji begunski krizi


Naravne nesreče:

V 25 letih je Karitas z zbranimi sredstvi za namen naravni nesreč pomagala v višini 5.610.700 evrov, od tega je bilo 2.000.000 evrov javnih sredstev namenjenih za pomoč po neurjih v letu 2008.


Organizacija na vseslovenskem nivoju:

SLOVENSKA KARITAS vključuje 6 škofijskih Karitas, 459 župnijskih, dekanijskih in območnih karitas; Zavode za izvajanje specifičnih socialnih programov (Zavod Pelikan – Karitas; Zavod Karitas Samarijan; Zavod Čebela). V vseh organizacijah Karitas deluje preko 10.000 prostovoljcev, ki vsako leto opravijo več kot 500.000 prostovoljnih ur. V organizacijah je zaposlenih več kot 100 oseb.


Ognjišče (2015) 12, str. 96

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh