Zgodi se mi po tvoji besedi

Ne vem, kaj si je mislila Marija, ko je k njej pristopil angel. Prav tako lahko le ugibamo o občutkih, ki so ji brez dvoma preleteli srce in telo, ko ji je rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Evangelist le skopo pove, "da se je vznemirila".

Pa vi? Se vam je že kdaj dogodilo kaj, kar je v hipu, a do korenin spremenilo vaše življenje? Mu spremenilo tok in potek? Ga zasukalo v novo, drugačno, nepoznano in negotovo smer? Ste kdaj, brez pomisleka, storili kaj takega, kar je osupnilo vašo okolico? Recimo ... na hitro sprejeli kakšno odločitev, ki je ogrozila varnost vašega vsakdana? Odločitev, ki ne le da je povzročila cel niz sprememb, ampak je v svoj vrtinec potegnila tudi vaše najbližje in tudi njim do obisti spremenila življenje? Ste se kdaj počutili, kot da so se vsa bremena tega sveta zgrnila na vaša pleča? Da vaš naslednji korak, gib, beseda odloča o prihodnosti in usodi človeštva? In da je ta naslednji korak, gib, besedo treba storiti in izreči zdaj! Takoj! Ta trenutek!?

Vem, da bo vaš prvi izgovor ta, da vaše življenje ni tako usodepolno, da živite mirno od ponedeljka do petka, (dobro, no, čez vikend si pač daste malo duška), da pa nikakor in pod nobenimi pogoji ni mogoče, da bi vaše besede in dejanja imeli usoden zgodovinski vpliv, ko vas še vaši domači ne poslušajo in ne upoštevajo! Da so take stvari prihranjene za junake, še to bolj knjižne in filmske, in za svetnike. Vi pa, da niste ne eno ne drugo, predvsem pa ne tretje! Sploh pa, da nimate tovrstnih težav!

Pa je res tako?

Bom pa vprašal drugače: Ste padli na izpitu? Ste izgubili službo? Ali pa vam ponujajo boljše delovno mesto, pa vas je strah odgovornosti? Vas je presenetila nezaželena nosečnost? Ste morda izgubili otroka? Vas otroci ne ubogajo? So odšli od doma? So morda celo zašli na kriva pota? Vas je zapustil mož, žena? Ste tik pred ločitvijo? Ali pa ne veste, če je prav, da se poročite? Je pravi, prava, ali ne? Ste izgubili zaupanje prijateljev? Ali še huje, ste izgubili zaupanje v prijatelje? Vam nihče ne verjame? Ne veste, kaj bi rekli? Kaj bi si mislili?

To pa že zveni bolj znano in s čim navedenim ste se, tako ali drugače, brez dvoma že srečali. In kaj ste storili takrat? Ko se je treba o nečem odločiti, ljudje postopamo zelo različno: eni se zaprejo vase, drugi iščejo nasveta, eni svoje dvome nesejo v gostilno, drugi pred tabernakelj, eni žrebajo, drugi računajo, eni molijo, drugi spet prebirajo horoskope ... Odločitve so pomembna stvar. Vsi veliki junaki, svetniki, pa tudi Marija, so do trenutka odločitve živeli svoje življenje tiho in neopazno, od ponedeljka do petka ... In človek pravzaprav nikoli ne ve, kdaj in v koga se bo uprl božji kazalec ter se bo zaslišal glas: »Ti si moj ljubljeni sin (hčer), danes sem te rodil, nad teboj imam veselje!«

Naslednjič, ko boste pred veliko in pomembno odločitvijo, je nikar ne imenujte problem, ali težava, temveč si predstavljajte, da je k vam pristopil angel in vam dejal: »Pozdravljen, pozdravljena, obdarjen/a z milostjo, Gospod je s teboj!« in molite, da boste imeli v sebi toliko ponižnosti in ponosa, da boste izrekli skupaj z Marijo: »Zgodi se mi po tvoji besedi!«

Gregor Čušin

Zajemi vsak dan

Zelo moder je, kdor ni vihrav v ravnanju, a tudi ne vztraja trmasto pri svojem. Ni ravno znamenje modrosti, če vsakemu verjameš na besedo in takoj razneseš, kar slišiš ali verjameš.

(Tomaž Kempčan)
Sobota, 30. Maj 2020
Na vrh