Simbolika mašnega plašča

V mladih letih sem bil mašni strežnik. Spominjam se, da je naš župnik, ki je bil že starejši, ko se je oblačil za mašo, nekaj molil po latinsko. Nekoč sem ga vprašal, kaj moli, in povedal mi je, da ima vsak del mašnih oblačil simboličen pomen. Kakšen je pomen mašnega plašča? (Vid)
na kratko 08 2016bSedanji mašni plašč (kazula) se je razvil iz vrhnjega plašča, kakršnega so nosili Grki in Rimljani v dobi po Kristusu. Sprva mašnim oblačilom niso pripisovali nobenega simboličnega pomena; to se je pojavilo v srednjem veku (12. stol.). Liturgiki so razlagali: kakor je mašnik pri oltarju podoba trpečega Jezusa, tako njegova liturgična obleka upodablja oblačila, ki jih je nosil Jezus. To so izražale molitve, ki jih je (polglasno) izgovarjal mašnik pri oblačenju. Za tridentinsko (predkoncilsko) mašo so bila predpisana oblačila: amikt (naramnik), alba (bela tunika), cingulum (pas, vrvica), manipelj, štola in plašč. Pri vsakem ‘kosu’ je mašnik kratko molil. Ko si je nadel mašni plašč, je molil: »Gospod, ki si rekel: moj jarem je prijeten in moje breme je lahko, daj, da ga bom vreden tako nositi, da dosežem tvojo milost.« (sč)

Silvester Čuk, Ognjišče (2016) 8, str. 48

Zajemi vsak dan

Zelo moder je, kdor ni vihrav v ravnanju, a tudi ne vztraja trmasto pri svojem. Ni ravno znamenje modrosti, če vsakemu verjameš na besedo in takoj razneseš, kar slišiš ali verjameš.

(Tomaž Kempčan)
Sobota, 30. Maj 2020
Na vrh