Page 10 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 10

^ E šp L JE V I  cm O k I
                                  IZ  kr O mp I r J EV E GA  t ES t A


                                                   Krompirjevo testo
                                              •   75 dag krompirja, sol
                                          6 dag masla ali 3 žlici goste smetane
                                         •  2 drobni jajci, 25 dag ostre moke
                                                     •  ~ešplje
                                        •  Zabela: 6 dag masla, 6 dag drobtin,
                                                    6 dag sladkorja


                      Krompirjevo testo
                      Krompir operemo in ga z olupkom kuhamo 30 minut. Vročega olupimo, takoj pretlačimo in
                      še vročega zabelimo z maslom in smetano.
                      Na ohlajeno krompirjevo maso ubijemo jajci in dodamo moko. Vse zamešamo, oblikujemo
                      svaljek, ga narežemo in v vsako ploščico zavijemo slivo.
                      Cmoke kuhamo v osoljenem kropu 10 minut.
                      Zabelimo s popraženimi drobtinicami in primešamo sladkor.
                      Razmerje med krompirjem in moko je pri krompirjevem testu 3:1.



                                          mA r EL I ^ NI  cm O k I
                                        IZ   S k U t N EG A  t ES t A


                                                      Skutno testo
                                    •  30 dag skute, 6 dag stopljenega masla, sol,
                                       2 drobni jajci, 10 dag zdroba, 10 dag moke
                                                   •   12 marelic
                                       •  Zabela: 3 žlice masla, 2 žlici drobtinic,
                                                  1 do 2 žlici sladkorja



                      Skutno testo
                      Skuto pretlačimo, zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo jajci, zdrob in moko. Testo naj
                      počiva pol ure, nato ga stresemo na pomokano desko in oblikujemo debel svaljek.
                      Z nožem režemo ploščice in v vsako zavijemo polovico marelice. Robove pri cmoku dobro
                      stisnemo.
                      Cmoke povaljamo v moki in damo kuhat v osoljen krop. Kuhamo pokrite pri počasnem
                      vrenju 8 minut.
                      Kuhane poberemo s penovko in jih nad ognjem povaljamo v popraženih drobtinah. Po-
                      tresemo s sladkorjem.

                      Iz skutnega testa lahko pripravimo tudi češpljeve cmoke.
                  126  cm O k I                                                                                                                                                                    cm O k I  127






         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   126                                                  20. 07. 2020   09:35:16
                                                                                                  20. 07. 2020   09:35:16
         Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd   126
         vendelina za tisk.indb   126                                                              22.12.2008   14:27:28  vendelina za tisk.indb   127                                                      22.12.2008   14:27:33
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15