Page 10 - Zmeraj sestra Vendelina
P. 10
^ E šp L JE V I cm O k I
IZ kr O mp I r J EV E GA t ES t A
Krompirjevo testo
• 75 dag krompirja, sol
6 dag masla ali 3 žlici goste smetane
• 2 drobni jajci, 25 dag ostre moke
• ~ešplje
• Zabela: 6 dag masla, 6 dag drobtin,
6 dag sladkorja
Krompirjevo testo
Krompir operemo in ga z olupkom kuhamo 30 minut. Vročega olupimo, takoj pretlačimo in
še vročega zabelimo z maslom in smetano.
Na ohlajeno krompirjevo maso ubijemo jajci in dodamo moko. Vse zamešamo, oblikujemo
svaljek, ga narežemo in v vsako ploščico zavijemo slivo.
Cmoke kuhamo v osoljenem kropu 10 minut.
Zabelimo s popraženimi drobtinicami in primešamo sladkor.
Razmerje med krompirjem in moko je pri krompirjevem testu 3:1.
mA r EL I ^ NI cm O k I
IZ S k U t N EG A t ES t A
Skutno testo
• 30 dag skute, 6 dag stopljenega masla, sol,
2 drobni jajci, 10 dag zdroba, 10 dag moke
• 12 marelic
• Zabela: 3 žlice masla, 2 žlici drobtinic,
1 do 2 žlici sladkorja
Skutno testo
Skuto pretlačimo, zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo jajci, zdrob in moko. Testo naj
počiva pol ure, nato ga stresemo na pomokano desko in oblikujemo debel svaljek.
Z nožem režemo ploščice in v vsako zavijemo polovico marelice. Robove pri cmoku dobro
stisnemo.
Cmoke povaljamo v moki in damo kuhat v osoljen krop. Kuhamo pokrite pri počasnem
vrenju 8 minut.
Kuhane poberemo s penovko in jih nad ognjem povaljamo v popraženih drobtinah. Po-
tresemo s sladkorjem.
Iz skutnega testa lahko pripravimo tudi češpljeve cmoke.
126 cm O k I cm O k I 127
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 126 20. 07. 2020 09:35:16
20. 07. 2020 09:35:16
Zmeraj sestra Vendelina 2020.indd 126
vendelina za tisk.indb 126 22.12.2008 14:27:28 vendelina za tisk.indb 127 22.12.2008 14:27:33